Реганов саветник Даг Бендоу: САД морају преиспитати своје „украјинске приоритете“

УПОЗОРИО ДА САД НЕ СМЕЈУ ДОЗВОЛИТИ ДА БУДУ УВУЧЕНЕ У ДИРЕКТНИ РАТ СА РУСИЈОМ

Даг Бендоу

* „Вашингтон је пун ратника у кулама од слоноваче, увек спремних да се боре у туђим ратовима, туђим новцем и туђим животима. Током протекле две деценије зато смо бацили трилионе долара и имали стотине хиљада жртава“

____________________________________________________________

          ВАШИНГТОН би требало да преиспита своје приоритете у контексту украјинске кризе, оценио је Даг Бендоу, колумниста часописа The American Conservative и бивши специјални помоћник америчког председника Роналда Регана.

          По његовом мишљењу, свака значајнија интервенција САД у постојећој ситуацији могла би да се заврши увлачењем Америке у директни сукоб са Русијом, који је бременит неконтролисаним последицама.

          „Одлука је на Америци. Не на Украјини, не на Европи. <...> Ако неко жели да стави будућност своје земље у руке Зеленског, нека му буде. Вашингтон мора да одлучи на које ризике је спреман ради Украјине. Осим тога: које украјинске амбиције амерички народ треба да финансира“, нагласио је Бендоу.

          Подсетио је да је НАТО у периоду од 2008. до 2022. одбио да укључи Кијев у трансатлантску алијансу, јер ниједна од његових чланица није желела да се бори за Украјину“.

          Бендоу је такође био критичан према онима који желе директно да учествују у украјинском сукобу:

          „Американци који желе да се боре <…> не би требало да гурају осталих 330 милиона сународника у сукоб. <…> Вашингтон је пун ратника у кулама од слоноваче, увек спремних да се боре у туђим ратовима, туђим новцем и туђим животима. Током протекле две деценије зато смо бацили трилионе долара и имали стотине хиљада жртава“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари