Херш: Шолц је био упућен у амерички план дизања у ваздух Северног тока

«ЈЕДИНА ВЕЗА ИЗМЕЂУ НЕПОСРЕДНИХ ИЗВРШИЛАЦА И БАЈДЕНА ЈЕ ДИРЕКТОР ЦИА ВИЛИЈАМ БЕРНС»

(Илустрација: Euronews.rs)

* Добитник Пулицерове награде за истраживачко новинарство Сејмур ХЕРШ: Американци укључени у минирање Северног тока уклонили су све трагове – сада је то савршени злочин. Нема више трагова. Сва релевантна документа и њихове копије су уништене

__________________________________________________________

         ГРАЂАНИ Сједињених Држава повезани са минирањем гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2 избрисали су све трагове те диверзије, изјавио је амерички новинар добитник Пулицерове награде Сејмур Херш.

         Указао је да све важне информације о тој операцији нису биле унете ни у једанкомпјутер, већ откуцане писаћом машином Royal или Smith Corona.

         Потом је нагласио: «Након експлозије против руских гасовода, сва релевантна документа и њихове копије су уништене. То све што се догодило претвара у савршени злочин. Амерички мушкарци и жене који су месецима тајно путовали у Норвешку и из ње... нису оставили никакав траг“.

         Херш тврди да су сви извештаји и информације о дизању у ваздух три цевовода Северног тока упућивани директору ЦИА Вилијаму Бернсу:

         - Он је једина особа која је повезивала људе одговорне за операцију са америчким председником Џоом Бајденом, тврди Херш.

         Он, иначе, наглашава да је немачки канцелар Олаф Шолц био потпуно упознат са тајним планом за дизање у ваздух Северног тока.

         Наводи да су му неки званичници ЦИА открили да је у тај план био упућен 7. фебруара 2022-ге за време посете Вашингтону.

         Тада је Џо Бајден јавно запретио да ће САД тсавити тачку на руске балтичке гасоводе ако руска војска уђе у Украјину.

         Експлозија на два руска гасовода догодила се 26. септембра 2022. године.

          Херш је 8. фебруара 2023-ће објавио да су рониоци америчке морнарице, уз подршку стручњака из Норвешке, подметнули експлозив испод Северних токова под окриљем поморске вежбе НАТО Baltops.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари