Генерал Џон Хејтен: Циљ САД треба да буде да никада не ратујемо ни са Русијом ни са Кином

УКАЗАО ДА НИЈЕ БИЛО СЛУЧАЈНО ШТО САД И СССР КАО ВЕЛИКЕ СИЛЕ НИСУ МЕЂУСОБНО РАТОВАЛИ

* Учесницима видео конференције чији је домаћин био Institute Brookings у Вашингтону рекао: „Наш циљ и данас треба да буде да се никада не нађемо у рату са Кином. И да никада не заратимо са Русијом јер би тај дан био ужасан за планету, ужасан за наше земље. Уништио би свет. Уништио би глобалну економијуТо би било лоше за све, па се морамо побринути да не кренемо тим путем“

_____________________________________________________

       ЦИЉ Сједињених Држава треба да буде да никада не ратују са Русијом и Кином јер би то имало катастрофалне последице за цео свет - изјавио је заменик председника Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, генерал Џон Хејтен.

       Према његовим речима, Хладни рат је био "најзначајнија конфронтација између две велике силе коју је свет икада видео".

       Додао је да су СССР и САД били две уистину велике силе са огромним арсеналом нуклеарног оружја. И наставио:

       „Баш зато се никада нису бориле једна против друге. Са принципијелне тачке гледишта, САД се заиста никада нису бориле против СССР. Зато наш циљ и данас треба да буде да се никада не нађемо у рату са Кином. И да никада не заратимо са Русијом јер би тај дан био ужасан за планету, ужасан за наше земље. Уништио би свет. Уништио би глобалну економију“.

        „То би било лоше за све, па се морамо побринути да не кренемо тим путем“, рекао је генерал Хејтен за време видео конференције чији је домаћин био Institute Brookings у Вашингтону.

       О „садашњем тренутку односа са Русијом“, Хејтен је рекао:

       Разговарамо са Русијом о стратешкој стабилности како бисмо били сигурни да разумемо у каквој смо ситуацији. Ово се не односи само на нуклеарну сферу, већ и на свемир“.

       Нагласио је да су САД и свету потребни „слични стратешки преговори са Кином на нивоу министарстава одбране и спољних послова“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари