Бајден наредио да се утврди који документи о 11. септембру могу бити објављени

УЧИНИО ТО ПОД ПРИТИСКОМ ПРЕЖИВЕЛИХ И РОДБИНЕ ПОГИНУЛИХ

* Многи траже да се коначно расветли улога државног врха Саудијске Арабије

_____________________________________________________

        АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден наложио је ревизију докумената о нападима 11. септембра ради њихове могуће декласификације.

        „Подаци које је прикупила и прикупила влада Сједињених Држава током истраге о терористичким нападима 11. септембра сада се морају открити, осим у случајевима када постоје значајнији могући разлози који говоре у прилог супротном“, каже се у Бајденовом налогу.

        Напомиње се да ће по завршетку прегледа докумената амерички министар правде и државни тужилац морати да представе шефу државе списак докумената дозвољених за скидање ознаке тајности.

        Током наредних шест месеци.

        NBC News је, позивајући се на мишљења 1,8 хиљада Американаца који су постали жртве трагедије, објавио је да су се они који су погођени терористичким нападом 11. септембра 2001. изјаснили против учешћа америчког председника Бајдена у комеморативним догађајима све док не укине поверљивост са докумената о трагедији од 11. септембра 2001-ве.

        Међу 1.800 поменутих – у већини су они који траже укидање тајности „папира“ који садрже податке о умешаности лидера Саудијске Арабије у терористички напад.

        Званични извештај комисије која је истражила напад од 11. септембра указује да нису пронађени докази о умешаности саудијских лидера.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари