Ватикан отвара у свом Тајном архиву документе о „Хитлеровом папи“ Пију XII

БЕАТИФИКАЦИЈА КОНТРОВЕРЗНОГ ПАПЕ ПРИКОЧЕНА ПОД ПРИТИСКОМ ЈЕВРЕЈСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

* Папа Франциско тврди да се „Света столица не боји историје“, али признао да страхује да критика на рачун Пија XII може бити „пристрасна и претерана“

* Роберто Реголи – историчар који ради у Папском грегоријанском универзитету у Риму – сматра да ни отварање архива неће ствари расветлити до краја и наглашава: „И даље нећемо знати главно: како су текле тада дебате у Ватикану на тему – јавно иступити против нацизма или не“

____________________________________________________________________

         ВАТИКАН ће 2020-те  учинити јавним документе који се тичу односа папе Пија XII (Еуђенија Пачелија) са нацистима током Другог светског рата.

          На публиковању тих тајних материјала инсистирале су жртве холокауста, али не само оне и јеврејске организације.

         Ватикански Тајни архив биће отворен за историчаре, а биће им на располагању хиљаде телеграма, писама и говора „Хитлеровог папе“.

         Од устоличења Пија XII навршило се 2. марта  равно 80 година. Франциско је унапред његов понтификат назвао „сложеним“ и признао да репутација ондашњег поглавара католика може бити окрњена.

         Додао је, додуше, да се „Света столица не боји историје“ и признао да страхује да критика на рачун Пија XII може бити „пристрасна и претерана“.

         Пачели је устоличен у марту 1939-те, шест месеци пре почетка Другог светског рата, а у израелском меморијалном комплексу Јад Вашем постоји запис да се он није успротивио када су римске Јевреје слали у Освенцим.

         Лондонски лист The Guardian објавио је да је тај папа „са ентузијазмом примио Хитлеров долазак на власт“ и да није штитио католичке свештенике који су устајали у заштиту Јевреја.

         Историчар и новинар Џон Корнвел објавио је књигу под насловом „Хитлеров папа: тајна историја Пија XII“.

         Још док је био кардинал, Пачели је годинама радио на конкордату са нацистичком Немачком. Неки су у томе још у оно време видели „дил са ђаволом јер су нацистичка идеологија и хришћанске вредности – неспојиви“.

         Пачели је од 1917-те- до 1929-те био папски нунције у Берлину.

Потписивање конкордата са Хитлеровом Немачком

         Амерички универзитетски професор Дејвид Керцер сматра да је Пије XII „можда најконтроверзнији папа у савременој историји Католичке цркве“. По његовој процени, тај папа је на почетку рата сматрао да нацисти могу добити Други светски рат, па чак и окупирати Ватикан.

         Пија XII оптужују и за одбијање да јасно осуди геноцид нациста над Јеврејима, иако су неки Јевреји нашли уточисште у Ватикану.

         Када је Ватикан пре десет година почео „процес беатификације

Пија XII“, председник Светског јеврејског конгреса Роналд Лаудер упозорио је да је то „неумесно и превремено све дсок архиви са документима о Другом светском рату не буду отворени јер је папина политичка улога током рата била проблематична“.

         Роберто Реголи – историчар који ради у Папском грегоријанском универзитету у Риму – сматра да ни отварање архива неће ствари расветлити до краја и наглашава:

         „И даље нећемо знати главно: како су текле тада дебате у Ватикану на тему – јавно иступити против нацизма или не“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари