Надбискуп врхбосански Пуљић напунио 75 година и понудиће своју оставку папи

ТВРДИ ДА ЈЕ КАТОЛИЧКОЈ ЦРКВИ У БиХ ПОТРЕБАН „УНУТАРЊИ ПРЕУСТРОЈ“

        НАДБИСКУП врхбосански кардинал Винко Пуљић понудиће папи Франциску оставку на функцију коју обавља последњих неколико деценија, пише Хина.

       Наиме, Пуљић је прошле седмице напунио 75 година и устаљена је пракса у то доба поглавару Католичке цркве понудити функцију на располагање.

       "Моје је дати Папи своју оставку а што ће он урадити - то стварно не знам", казао је кардинал Пуљић у интервјуу за католички портал "Недјеља.ба".

       Кардинал Пуљић је рекао да је Црква у БиХ сада пред изазовом прилагођавања новим захтевима времена додајући да то значи и њен „унутарњи преустрој“.

       У разговору за поменути портал, истакао је да је БиХ домовина и Хрвата који у њој живе, додајући како је држава "хисторијска стварност коју није нико измислио", а хрватски народ је за њен опстанак "јасно дао глас и на референдуму о независности из 1992. године".

       Додао је да је и током рата одлучио да остане у Сарајеву јер је желeо да охрабри народ и вернике преживевши при том различите опасности али и позиве да напусти главни град БиХ.

       „Моја је реакција на те позиве била врло јасна: никуд не идем и због тога се нисам покајао“, рекао је кардинал Пуљић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари