Франциско подржао истополне бракове – додатно удаљио католицизам од православља

РОМАН ЛУНКИН: ИЗАЗВАЋЕ ЈОШ ДУБЉУ ПОДЕЛУ ИЗМЕЂУ КАТОЛИКА-ЛИБЕРАЛА И ТРАДИЦИОНАЛИСТА

* У документарном филму „Франциско“, додатно разјаснио свој приступ: „Хомосексуалци имају право да живе у породици. И они су деца Божја и имају право на породицу. Због овога нико не сме бити изопштен или несрећан. Морамо донети законе о грађанској заједници

* Папина изјава може се назвати либералном револуцијом унутар католицизма. Додуше, он не говори да хомосексуалне везе више нису грех

_______________________________________________________________

         ПАПА Франциско је подржао закључивање  истополних бракова и постојање таквих `породица`.

       Затражио је да такви бракови буду регулисани посебним законом.

       У документарном филму „Франциско“, додатно је разјаснио свој приступ:

       „Хомосексуалци имају право да живе у породици. И они су деца Божја и имају право на породицу. Због овога нико не сме бити изопштен или несрећан“. 

       „Морамо донети законе о грађанској заједници. Ти људи треба да буду заштићени  законом. Ја сам за то“.

         Експерт за питања религија Роман  Лункин поводом овога је оценио:

       „Сваки корак ка либерализму изазваће велику олују огорчења и раскол између либерално расположених католика и традиционалиста. Францискова изјава је у складу са његовом дугогодишњом жељом да иде у корак са напретком. Већ од првих година његовог понтификата било је јасно да саосећа са либералним идејама, иако се није журио да их спроведе у Католичкој цркви. Без формалне промене католичке теологије, покренуо је либерални талас у црквеном животу“.

       Лункин је подсетио да је актуелни папа раније већ говорио о потреби милосрдног односа према хомосексуалцима и оценио:

       „Папина изјава може се назвати либералном револуцијом унутар католицизма. Додуше, он не говори да хомосексуалне везе више нису грех. Зато наглашава да црква не може одбити ниједног грешника и да је то део њене мисије међу тим људима. Он је на позицији да осуда грешника у савременом друштву не води ничему“.

       - Таква изјава – додаје Лункин - још не води промени начелног става Ватикана о браку као заједници мушкарца и жене. Међутим, та изјава води ка некаквом одобравању самог греха, па ће јаз између либералног католичанства и на том плану конзервативног православља постајати све већи“.

       Документарни филм „Франциско“, америчког режисера Јевгениј Афинејевског, премијерно је приказан  на Филмском фестивалу у Риму.   

       Франциско је 2013. године открио да неће осуђивати хомосексуалне свештенике:

       „Ако је хомосексуалац ​​и тражи Бога, а намере су му чисте, ко сам ја да му судим?“

       Три године касније је изјавио да би Римокатоличка црква требало да се извини хомосексуалцима због својих прошлих ставова према сексуалним мањинама.

       Венчавање истополних парова већ практикују неке протестантске цркве - лутеранске цркве Данске и Шведске, као и Уједињена црква Канаде - највећа конфесија у тој земљи после католика.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари