Законодавни одбор монтенегро-парламента: Одузимање светиња и имовине СПЦ - неуставно

УПОЗОРИО: ЗАКОНОДАВАЦ НЕ МОЖЕ НИ ПОСРЕДНО ДА УГРОЗИ ПРАВО НИ СВОЈИНУ СПЦ

* Одбор упозорио да није прихватљиво ни да се приликом примене закона верским заједницама даје право да користе објекте који су у државној својини, нити да државни органи одлучују о коришћењу или некоришћењу верских објеката и земљишта, јер је то супротно и уставном начелу одвојености државе и верских заједница као и принципу равноправности верских заједница

______________________________________________________________

        ЗАКОНОДАВНИ одбор Скупштине Црне Горе оценио је да је неуставан Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, који је поднела црногорска Влада.

        "Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је предложени закон као неуставан", објавио је портал подгорички ИН4С.

        У образложењу се наводи да Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница није усклађен са Уставом и правним системом Црне Горе, а да поједине одредбе нису карактеристичне за важећи правни систем.

        "Начин на који је израђен, односно на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе који су дефинисани и правно-техничким правилима за израду прописа, који се примењују приликом израде закона: јасноћа, сажетост, прецизност и разумљивост норме, међусобна повезаност и усклађеност норми у оквиру предлога закона", истиче се у образложењу.

        Додаје се да у уставноправном поретку Црне Горе право својине може бити одузимано само уз претпоставке прописане чланом 58 став два Устава, а уставна заштита права својине подразумева обавезу државе да право својине штити, односно да га не повређује.

        У складу са тим, законодавац не може да угрози право својине као такво, посредно или непосредно.

        "Претходно наведене неусклађености са Уставом потребно је сагледати и у контексту уставног начела одвојености државе од верских заједница /члан 14 Устава/", додаје се у образложењу.

        Наводи се и да би, имајући у виду и члан 64 Предлога закона, у евентуалној примени закона верске заједнице користиле објекте који су у државној својини, или би државни органи одлучивали о коришћењу или некоришћењу верских објеката и земљишта, што је супротно уставном начелу одвојености државе и верских заједница као и принципу равноправности верских заједница.

        Из СПЦ наводе да Предлог закона о слободи вероисповести представља основ да држава отме црквену имовину и тај акт ће се односити на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

        Влада Црне Горе упутила је Предлог закон парламенту 6. децембра. 

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари