Вулин Комшићу: Србија ће бринути и о Србима ван Србије и о Републици Српској као делу БиХ

ПОРУЧИО САРАЈЕВУ: УМЕСТО ШТО ПРЕТИТЕ – КО ЈЕ ЈЕ У СРЕБРЕНИЦИ ПОКУШАО ДА УБИЈЕ ВУЧИЋА?

* „Нека у БиХ буду мирни: чувајући Дејтонски споразум Србија чува и њихов живот и њихову децу

____________________________________________________________

        МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин поновио је у Скупштини Србије да ће "Србија бринути о Србима где год они живе, и о Републици Српској као интегралном делу Босне и Херцеговине" и питао "зашто је то напад на интегритет било које земље или народа".

        Он је додао да се "никад неће поновити ни Олуја, ни Јасеновац, ни Мартовски погром" и да је "политика небриге о српском народу заувек прошла".

        "Нека у БиХ буду мирни: чувајући Дејтонски споразум Србија чува и њихов живот и њихову децу", рекао је Вулин и подсетио да је Србија, односно Савезна Република Југославија, потписница Дејтонског споразума, додавши да је Србија "гарант његовог спровођења".

        Бошњачким представницима у БиХ Вулин је поручио "да не прете ничим јер ни њима нико не прети, већ да одговоре ко је покушао у Сребреници да убије Александа Вучића".

        Посланик Скупштине Србије из Странке правде и помирења, Муамер Зукорлић, рекао је да разуме потребу да се Војска уреди и ојача, али да "у односу на БиХ треба бити опрезан у изјавама јер потписник Дејтона не значи гарант, него страну која је на неки начин учествовала у свему што се дешавало до тог споразума".

        Он је додао да треба бити посебно осетљив на формулације јер оне могу не бити схваћене како треба, и да је "веома ризично свако обухватање војном стратегијом неког питања које се односи на унутрашње питање неке земље".

        Оценио је да ће текст Стратегије "у Бриселу бити презентован као претња према БиХ".

        "Нисам сигуран да је паметно, да је професионално и политички одговорно истаћи велике речи да се ничега не бојимо, а уколико Србију гурамо у неку врсту обруча - политичког, економског и војног, то не може бити државничка политика", рекао је Зукорлић.

        Министар Вулин је одговорио да "слуша шта се говори у Сарајеву, али никако да чује чиме то Србија прети".

        Додао је да би био срећан да из Федерације дођу политичари "и у Србији кажу да ће направити школу, вртић, мост или пут".

        Посланици расправљају о амандманима на измене и допуне Закона о Војсци.

 

Категорије: 

Коментари