Вучић: Србија неће дозволити нову „Олују“ - великоалбанска граница неће бити на Копаонику

„РАДИ СЕ О ПОКУШАЈУ СТАВЉАЊА СЕВЕРА ПОД ПУНУ КОНТРОЛУ И КРИМИНАЛИЗОВАЊА СРБА“

* На север КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, да више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин поток

* „Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муницијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супротставе јединицама ФИТ, Росу и НЈСО”

* „Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг. Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је у акцији специјалне јединице Росу и ФИТ ухапшено 25 лица српске и бошњачке националности на северу КиМ, махом припадника косовске полиције, да је реч о покушају потпуне криминализације нашег народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад.

         Указао је да су Срби брутално хапшени и „везивани ланцима“, да би били и понижени, а да су Албанци, који су се нашли на удару да би све изгледало као борба против корупције и криминала, добили позиве да се сами јаве полицији.

         Вучић је у Скупштини Србије рекао да су до сада на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, да више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин поток.

`„До сада је ухапшено 25 лица српске и бошњачке националности, на територији три општине Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

         Он је подсетио да је Београд имао сазнања да ће се то догодити и да је домаћој и међународној јавности и представницима ЕУ још 17. маја ове године предочено да Албанци припремају хапшење више десетина лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала и корупције, што ће изазвати велику узнемиреност и страх код Срба.

         Вучић је рекао да је и даље веома тешко стање у Зубином Потоку где се ненаоружани Срби супротстављају припадницима албанских екстремистичких група одевених у униформе.

         „Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муницијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супротставе јединицама ФИТ, Росу и НЈСО”.         

         Како је рекао, у току је премлаћивање Срба код техничке школе у Зубином Потоку и упади у куће, а када не пронађу никог - онда све ломе.

         „На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албанци ће за повређене од каменчиће рећи да су рањени, У Косовској Митровици су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их младић Срби гађали каменицама”, додао је Вучић.

Војска ће заштити народ ако га нападну

         Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије, заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић.

         Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

         „Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

         Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

         Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

         „Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ - нећемо”, рекао је Вучић.

Покушаји криминализација Срба

         Указао је да је на Косову и Метохији трају покушаји криминализације Срба, а све се чини да би се српском народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Космета.

         Председник Србије је навео да већ годину и по дана највишим могућим интензитетом трају најжешћи напади на српски народ, нарочито на северу и да је у току покушај пуне криминализације српског народа.

         Вучић је додао и да је годину и по дана од оптужби да држава, или он лично, или неко од српских лидера, стоји иза убиства Оливера Ивановића, јер је било страховито важно да се крене против Срба на северу.

         „Једини докази биле су изјаве српских политичара који виде КиМ на разгледници једном у три године, а лажно се представљају да су са КиМ”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

         Са друге стране су покушаји криминализације Срба, јер је, како је појаснио, најмања стопа криминала управо на северу Космета.

         „То звучи чудно, јер сте читали по многим западним медијима или од многих српских политичара који служе онима који Србију желе да растуре, да се Срби плаше Срба. Не, Срби се плаше Албанаца. Само се нечасни Срби плаше свог народа”, подвукао је Вучић.

         Та криминализација је ишла дотле да је морало да се покаже и у броју ухапшених Срба, да могу да кажу да је то борба против криминала и корупције и да су зато хапсе Србе у све четири општине на северу.

         „Да се народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Косова. Да се у будућности навикнемо, да то постане уобичајено и да мог да спроводу слично ономе из 2004. године завршавајући причу о независности Косова”, закључио је Вучић.

Смисао упада на север да се заплаше Срби

         Председник Србије Александар Вучић рекао је да је јутрос ступио у контакт са бриселском администрацијом поводом догађаја на северу КиМ, а да су им они одговорили да је реч о полицијској акцији против организованог криминала и корупције.

         „Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! То је оксиморон”, приметио је Вучић, обраћајући се у Скупштини Србије.

         „Више пута смо упозоравали ЕУ и јутрос смо ступили у контакт с њима, бриселском администрацијом, онима који су посредници у дијалогу, и упознали их са ситуацијом”, рекао је Вучић.

         Додао је да су по ко зна који пут рекли оно на шта је Београд упозоравао у Бриселу током дијалога, а тиче се уласка на север оних који тамо немају шта да траже.

         Вучић је уверен да ће бити ухапшено и пет Албанца, да би се доказало да је реч о борби против организованог криминала.

         „Цео смисао упада на север јесте да се заплаши српски народ”, рекао је Вучић и додао да су људи узнемиренији више него икад.

         „Разговарали смо са представницима нашег народа, то су људи, стари вукови, навикли на борбу, али по први пут сам осетио дозу веома високе узнемирености и бојазни да овакве акције могу да се наставе”, рекао је Вучић.

Мађарске трупе Кфора су

покушале да умире ситуацију

         Александар Вучић рекао је данас да је Србија од представника НАТО добила обавештење да је акција на северу КиМ уперена против организованог криминала и корупције и да се они стога у ту акцију не мешају.

         Вучић је у Скупштини Србије рекао и да је од представника Европске уније чуо то исто, те да су они позвали Србе да се умире и да разумеју да је јутрошња акција специјалних јединица на северу КиМ борба против корупције.

         Како је рекао, мађарске трупе Кфора су покушале да умире ситуацију, али их је командант Кфора вратио са лица места и саопштио да се неће мешати у ствари које су полицијске природе и које се тичу борбе против криминала и корупције. 

 

Категорије: 

Коментари