Вучић: Приморани смо да стално играмо црним фигурама, чак и без даме и топа

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ СЕ ПОВУКЛИ, `ВЕЛИКЕ СИЛЕ` ОЦЕНИЛЕ ДА СУ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ ПРЕШЛЕ ГРАНИЦУ

* Александар ВУЧИЋ: У Зубином потоку специјалне косовске полицијске снаге СУ бојевом муницијом пуцале изнад глава голоруких Срба. Моја порука нашем народу је, а нарочито јунацима у Зубином потоку који су се супротставили голоруки и вербално и док су им пуцали изнад главе, да њихово јунаштво неће остати незабележено"

* Посланик Ђорђе ВУКАДИНОВИЋ: „До Бриселског споразума није могао РОСУ да вршља по северу Косова. Жигошете претходнике за проблеме на Косову и указујете на њихове грешке и пропусте, али и да сте у потпуности у праву - потпуно је јасно да су сви ти претходни и Милошевић и Коштуница и Тадић и Ђинђић правили разне грешке, али за све то време Косовска полиција није могла преко Ибра

* ВУЧИЋ: „Осећам се одговорним за Бриселски споразум иако га нисам ја потписао и поносан сам што смо после тога имали шест година мира и да ни на који начин нису српски интереси били угрожени. Не осећам се одговорнм што није успостављена Заједница српских општина, односно - за оно за шта је ЕУ била гарант

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић саопштио је у Скупштини да су велике силе реаговале на дешавања у Зубином потоку и да су рекле да деловање специјалних полицијских снага нема везе са борбом против криминала, већ да је у питању прекорачивање мера.

         "Ово је једна добра вест, рекох ја Србија ће победити", истакао је Вучић на седници Скупштине Србије.

         Он је пре тога поновио да су у Зубином потоку специјалне косовске полицијске снаге бојевом муницијом пуцале изнад глава голоруких Срба.

         "Моја порука нашем народу је, а нарочито јунацима у Зубином потоку који су се супротставили голоруки и вербално и док су им пуцали изнад главе, да њихово јунаштво неће остати незабележено", рекао је Вучић и истакао да они нису криминалци већ обичан народ.

         Вучић је оценио да ће од свих ухапшених можда двојица или тројица бити повезана са криминалом.

         Он је казао да није пророк, али да је од обавештајних служби пре 20 дана добио информацију да ће бити хапшења и да је упозорио и Србе и међународну јавност на то.

         Председник Србије је рекао и да је у акцији полиције ухапшен и један руски држављанин.

         Вучић је саопштио да су специјалне косовске снаге почеле да се повлаче са севера Косова.

„Не играмо само црним фигурама,

него и са дамом и топом мање“

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је рекао у парламенту, на питање посланика СРС Дубравка Бојића зашто стално Србија игра црним фигурама "шаховску партију" за КиМ, да је на то приморана и да ту партију игра са дамом и топом мање.

         Бојић је у свом обраћању рекао:

         "Господине председниче, знам да сте добар шахиста, послужићу се шаховском терминологијом да вам поставим једно питање. Зашто ми увек играмо црним фигурама, зашто ми не предузимамо одређене иницијативе? Конкретно, рекли сте да ћете тек после сусрета са Макроном изаћи са јасним планом контрамера Приштини на уведене таксе које су више од шест месеци на снази?".

         Вучић му је на то одговорио да су Срби натерани да играју црним фигурама, али и да "дају даму".

         "Приморани на то да стално играмо црним фигурама и не само то, пошто видим да познајете шах, већ су нас натерали да дамо и даму, али нам пешака не мрдају напред, него само са топом на Х линији, држе једног напред и то је то. Играмо црним фигурама и имамо даму и топ мање. И не можете другачије", објаснио је он и додао:

         "Ако мислите да ми можемо да играмо белим фигурама и после Кумановског споразума и после 2004. и 2008. године и у оваквој констелацији снага у свету, то није реално и није могуће", нагласио је Вучић.

Вукадиновић: Пре Бриселског споразума

РОСУ није могао да вршља по северу Косова

         ЂОРЂЕ Вукадиновић из опозиционе посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија изјавио је данас да је упад специјалних снага на север Косова омогућен Бриселским споразумом који је потписала актуелна власт предвођена Српском напредном странком и Алексадром Вучићем.

         "До Бриселског споразума није могао РОСУ да вршља по северу Косова. Жигошете претходнике за проблеме на Косову и указујете на њихове грешке и пропусте, али и да сте у потпуности у праву - потпуно је јасно да су сви ти претходни и (Слободан) Милошевић и (Војислав) Коштуница и (Борис) Тадић и (Зоран) Ђинђић правили разне грешке, али за све то време Косовска полиција није могла преко Ибра", рекао је Вукадиновић на седници Скупштине Србије о Косову.

         Он је рекао да када су покушали 2011. године да уђу и да су СЕ вратили "на врат на нос хеликоптерима хрватског Кфора".

         Вукадиновић је казао да су успели претходно да сачувају уз подршку народа са Косова позиције Србије.

         "А сада тамо вршљају косовски специјалци када им се прохте, а ви сада можете само да ширити руке и да позивате колеге из међународне заједнице који кажу то је легитимна акција полиције која се бори против криминала", казао је Вукадиновић и додао да сада види једино да је Србија немоћна.

         Он је казао да је на седницу дошао да чује шта је тај компромис о коме Вучић говори, не у смислу детаља и тачног плана, али бар да се изнесу црвене линије.

         Вукадиновић је казао и да је 2013. године Скупштина Србије донела Резолуцију у којој јасно и гласно пише да свако решење питање о статус Косова мора да буде у складу са Уставом Србије и Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.                  

         "То је обавезујући документ ове Скупштине Србије и моје питање је да ли је резолуција на снази, да ли ће данас бити гласање о нечем другом и да ли и даље стојите иза овога, и држава и Влада Србије, да свако решење мора да буде у складу са Уставом и Резолуцијом 1244", упитао је Вукадиновић.

         Он је казао да када неко говори да на Косову Србија нема ништа онда ништа не може ни да добије, а да би по њему црвена линија требало да буду Устав и Резолуција 1244.

         Упитао је Вучића и да ли се осећа одговорним због тога што нису испуњене све обавезе из Бриселског споразума односно стварање Заједнице српских општина.

Вучић: Бриселски споразум не дозвољава

КПС да долази на север Косова

         Председник Србије Александар Вучић негирао је наводе да Бриселски споразум омогућава специјалним косовским полицијским снагама да уђу на север Косова.

         Одговарајући на наводе Вукадиновића да пре Бриселског споразума специјалне снаге нису могле да уђу на север Косова, Вучић је рекао да је тај споразум дао правни оквир по коме те снаге не могу да буду на северу.

         Вучић је поводом навода да су и претходни представници власти правили грешке, али да је Србија сада немоћна, рекао да жели да верује да је Вукадиновић у ствари заборавио упад РОСУ 2011. године на север и паљење црква и манастира и прогон српског становништва 2004. године и дешавања из 2008. године када је Косово прогласио независност.

         Он је истакао да је откако је потписан Бриселски споразум сачуван мир на Косову.

         "Осећам се одговорним за Бриселски споразум иако га нисам ја потписао и поносан сам што смо после тога имали шест година мира и да ни на који начин нису српски интереси били угрожени", рекао је Вучић.

         Поводом питања да ли се осећа одговорно јер није успостављен заједница српских општина, он је казао да се не осећа одговорним за оно за шта је ЕУ била гарант.

 

Категорије: 

Коментари