Володин у Скупштини Србије: Руски народ је увек осећао као своју дужност да заштити српски

ПОЗВАО ВУЧИЋА ДА СЕ ПРИЛИКОМ НАРЕДНЕ ПОСЕТЕ МОСКВИ ОБРАТИ ДРЖАВНОЈ ДУМИ

* Критикујући и поводом упада приштинских специјалних јединица на север Косова понашање Брисела и Вашингтона, председник доњег дома руског парламента рекао да "одсуство јасне реакције ЕУ на провокације Приштине изазива сумњу да је она способна да буде посредник у дијалогу између Београда и Приштине"

* Вјачеслав ВОЛОДИН поздравио економски напредак Србије и оценио да је тај успех још већи ако се има у виду чињеница да је постигнут у изузетно тешким геополитичким околностима

____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је данас у Београду да је упад косовских специјалаца на север Косова био "провокација усмерена на застрашивање Срба, на успостављање контроле на тим реоном на силу, и истакао да српски народ и убудуће може да рачуна на помоћ Русије.

         "Организација Уједињених нација треба да покаже свој став. Од њихове одлучности, конкретних корака зависи не само ауторитет УН, већ и мир на Балкану", рекао је Володин у Скупштини Србије.

         Критикујући понашање Европске уније и САД, председник доњег дома руског парламента је рекао да "одсуство јасне реакције Европске уније на провокације Приштине изазива сумњу да је она способна да буде посредник у дијалогу између Београда и Приштине".

         Володин је истакао да је неопходно поштовати Резолуцију Савета безбедности Уједињених нација 1244.

         У свету су, како је нагласио, изазови многобројни, а "пракса дуплих стандарда, мешање у унутрашње послове суверене државе је постала за неке земље нормално".

         "Ми сматрамо да је то недопустиво. Неопходно је томе се супротставити, ако желимо да сачувамо свој народ, своју земљу, њен суверенитет и независност" рекао је и као примере поменуо Либију и Ирак.

         "Српски народ који је преживео НАТО бомбардовање боље него ико разуме колико је то штетно. Зашто је то постало могуће? Зашто се то дешава? Проблем је у томе да се заборављају принципи међународног права, игнорише решење Уједињених нација и покушај стварања једнополарног свету", рекао је Володин.

         Говорећи о међусобним везама два народа, рекао је да је руски народ увек осећао као своју дужност да пружи помоћ и заштити српски, помињући Први и Други светски рат, подсетио на совјетске војнике који су погинули у борбама за ослобођење Београда и захвалио српском народу што брине о одржавању споменика тим херојима.

Вучић с Володином: Односи

Србије и Русије веома блиски

         Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду на састанку с председником доњег дома руског парламента Вјачеславом Володином да су односи две земље веома блиски, али да је неопходно радити на јачању економске сарадње.

         "Србија придаје изузетан значај унапређењу свеукупних односа са Русијом, као стратешким партнером и једним од најзначајнијих економских партнера", рекао је Вучић, саопштио је његов кабинет.

         Вучић је захвалио на "чврстој и доследној подршци" Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова буде решено мирним и дипломатским средствима, путем дијалога, наводи се у саопштењу.

         Како се додаје, он је изразио захвалност и на "подршци и правовременој и одлучној осуди поновног упада" јединица косовских специјалних снага на север Косова 28. маја и "бруталног привођења Срба, чији је циљ био заплашивање српског народа" на Косову.

         Вучић је изразио жаљење што је руски држављанин Михаил Красношћоков, припадник Мисије УН на Косову, повређен приликом "бруталног хапшења" током те операције, наводи се у саопштењу.

         Како се додаје, председник Србије је упознао председника Државне думе Федералне скупштине Русије са проблемима у дијалогу са Приштином и навео да Приштина још није испунила једини услов из Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина.

         Володин је позвао Вучића да се приликом наредне посете Москви обрати посланицима Државне думе, што је Вучић прихватио, рекавши да је за њега велика част да говори о односима Србије и Русије у руском парламенту.

         Володин је поздравио економски напредак Србије и оценио да је тај успех "још већи ако се има у виду чињеница да је постигнут у изузетно тешким геополитичким околностима", стоји у саопштењу.

Категорије: 

Коментари