Вијеће народа Српске није прихватило бошњачко потезање ’виталног националног интереса’

КЛУБ ХРВАТА НИЈЕ СТИГАО ДА УТВРДИ СВОЈ СТАВ ПОВОДОМ БОШЊАЧКОГ ОСПОРАВАЊА ДВА ЗАКОНА

* Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Милан ПЕТКОВИЋ: „Није прихватљиво ни њихово образложење којим се истиче да се овим законом негира постојање БиХ, те Бошњака који се идентификују са БиХ. Напротив, овим законом НСРС је хтела да заштити суверенитет БиХ јер је он озбиљно нарушен наметањем одлуке од стране високог представника и њиме је поништена надлежност Парламентарне скупштине БиХ и онемогућено легалним и легитимним институцијама Српске и БиХ да одлучују о питањима која се тичу њихових грађана

______________________________________________________

        ВИЈЕЋЕ народа Републике Српске није прихатило покретање ’виталног националног интереса’ Клуба Бошњака на одлуке Народне скупштине о превременом ступању на снагу Закона о непримењивању одлуке високог представника и Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске. О амандманима Клуба Бошњака изјасниће се Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа.

        Не постоји нити један разлог због којег би био угрожен витални национални интерес било ког конститутивног народа у Републици Српској, нити из реда осталих. Амандмани Клуба Бошњака нису прихватљиви за предлагача овог закона, Народну скупштину Републике Српске, рекао је потпредседник Парламента Српске Милан Петковић.

        - Такође није прихватљиво њихово образложење којим се истиче да се овим законом негира постојање БиХ, те Бошњака који се идентификују са БиХ. Напротив, овим законом НСРС је хтела да заштити суверенитет БиХ јер је он озбиљно нарушен наметањем одлуке од стране високог представника и њиме је поништена надлежност Парламентарне скупштине БиХ и онемогућено легалним и легитимним институцијама Српске и БиХ да одлучују о питањима која се тичу њихових грађана - нагласио је Петковић.

        Клуб Бошњака, каже Петковић, овим само жели да одуговлачи ступање на снагу ових закона и да додатно закомпликује ситуацију. Без икакве потребе, истиче Петковић, и додаје да је још једном створена дилема око постојања и функционисања Вијећа народа.

        Након што њихово покретање виталног националног интереса није добило подршку, из Клуба Бошњака кажу, следећи корак је Уставни суд Републике Српске, који ће донети одлуку.

        - Уколико одлука Уставног суда Републике Српске буде неприхватљива за наш Клуб, ми ћемо од уставног Суда БиХ тражити оцјену Уставности ових закона - рекао је шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Алија Табаковић.

        Шеф Клуба Хрвата у Вијећу народа Нада Тешановић истакла је да се нису успели договорити јер су на 1. закон Бошњаци имали четири амандмана, а на 2. закон седам.

        - Амандмани нису усвојени, тако да ћемо у петак имати заједничку седницу НСРС и Вијећа народа - рекла је Тешановићева.

        Народна скупштина Републике Српске усвојила је на посебној седници 30. јула, по хитном поступку, Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримењивању одлуке високог представника, преноси РТРС.

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари