Три деценије за понос: Нико на може – и неће – укинути Републику Српску

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ ТРИДЕСЕТ ГОДИНА РАДА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС

* Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Изазови данашње скупштине нису ништа мањи него прије десет или 20 година.  Народну скупштину РС требамо сачувати, бранити и предати је у сигурне руке будућим генерацијама... Српско јединство портебно као и деведесетих

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Скупштина српског народа БиХ једина је институцији која је створена пре саме Републике Српске, као последња линија одбране легитимних српских националних интереса у оквиру тадашње БиХ

* Милорад ДОДИК: Наша слобода је увек плаћана веома скупо, а када год нисмо имали државу, био је у питању наш биолошки опстанак. Стајали смо увек против највећих сила, од Отоманског царства, Аустроугарске монархије, нацистичке Немачке, потом НАТО агресије. Можда смо могли и некога да избегнемо, али не бисмо ми били то што јесмо, поносни Срби, јер увек нам је била најважнија слобода

* Радован ВИШКОВИЋ: Као и пре 30 година, Народна скупштина Републике Српске данас има најзначајнију улогу у доношењу неких одлука. Верујем да се Срби, Хрвати и Бошњаци могу договорити, али је нажалост међунарона заједница креатор неких одлука...

* Ивица ДАЧИЋ: За Србију су опстанак и развој Српске питања од највећег значаја и то ће увек тако бити

_______________________________________________________

       СВЕЧАНА академија поводом 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске одржана је Културном центру Бански двор у Бањалуци.

       Академији су присуствовали и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводина Иштван Пастор, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

       Скупу су присуствовали и српски представници у заједничким институцијама БиХ, бивши председници Народне скупштине, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јеферм, посланици, званице из политичког, јавног и друштвеног живота.

Чубриловић: Памтимо све учеснике

прве оснивачке Скупштине

       СРПСКО јединство потребно је као и пре 30 година, поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић на свечаној академији поводом три деценије постојања и рада парламента.

       - Наша скупштина наставља правни и политички континуитет Скупштине српског народа у БиХ која је основана 24. октобра 1991. године. Српски посланици у немогућности да заштите конститутивност и равноправност свог народа у БиХ били су принуђени да формирају Скупштину српског народа како би сачували право на опстанак и физичку егзистенцију – подсетио је  Чубриловић, преноси РТРС.

       Он је нагласио да је то био одговор на политику водства хрватског и муслиманског народа.

Недељко Чубриловић

       - Дужни смо да се присетимо свих учесника прве оснивачке Скупштине, а поготово оних који нису више међу нама. Обавеза је да негујемо културу памћења, да са поносом памтимо све оне који су уградили себе у Републику Српску - рекао је Чубриловић.

       Нагласио је да је захваљујући њиховој слози у кључним тренуцима Српске, Република остала и опстала.

       - Изазови данашње скупштине нису ништа мањи него пре десет или 20 година. НСРС требамо сачувати, бранити и предати је у сигурне руке будућим генерацијама - истакао је Чубриловић.

Цвијановић: Народна скупштина је стуб

институционалне заштите Републике Српске

* Многе надлежности које су нам од Дејтона до данас насилно и нелегално одузете, биће враћене и у том процесу кључну улогу ће имати Народна скупштина Републике Српске. Не желимо ништа више и ништа мање од онога што нам по Дејтонском споразуму и Уставу припада и за то ћемо се борити свим расположивим политичким и правним средствима

       ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Скупштина српског народа БиХ једина институцији која је створена пре саме Републике Српске, као последња линија одбране легитимних српских националних интереса у оквиру тадашње Социјалистичке Републике (СР) БиХ.

       - Скупштина српског народа у БиХ, претеча данашње Народне скупштине Републике Српске, изникла је из сложених политичких околности и тешко нарушених међунационалних односа унутар предратне БиХ, узрокованих игнорантским односом и прегласавањем српских посланика у скупштини СР БиХ - истакла је Цвијановић на свечаној академији.

       Председница Републике је нагласила да је кап која је прелила чашу у октобру 1991. године било нелегално доношење такозваног "Акта о реафирмацији суверености Републике БиХ", гласовима муслиманских и хрватских посланика, а мимо воље и без присуства српских.

       Она је додала да је, штитећи своју конститутивност и равноправност, српски народ у БиХ почео да се организује институционално, а први задатак био је стварање сопственог парламента, што је и реализовано 24. октобра 1991. године.

Жељка Цвијановић

       Цвијановић је нагласила да је Скупштина створена захваљујући одлучности и јединству српских посланика који су храбро искорачили, не пристајући на прегласавање и подређен положај у односу на друга два конститутивна народа.

       - Од тада до данас, Народна скупштина представља стуб институционалне заштите Републике Српске, њених надлежности, интегритета и Уставом загарантоване аутономије. Снажно је утемељена у вољи народа, не само као представничко тело, већ и као институција са важним уставним механизмима који спречавају угрожавање виталних националних интереса на заједничком нивоу.

       Поред тога, посебан значај са собом носи чињеница да су све важне историјске одлуке, у ближој и даљој прошлости, донесене управо на седницама наше скупштине, а најзначајнија је свакако она 9. јануара 1992. године, на којој је усвојена Декларација о проглашењу Републике српског народа БиХ, односно Републике Српске - подсетила је председница Српске.

       У сличним околностима, у односу на оне у којима је настала, додала је Цвијановић, Народна скупштина егзистира и делује данас, 30 година од свог оснивања и 26 од завршетка ратних сукоба у БиХ.

       Она је нагласила да су наметања, оспоравања, прегласавања, урушавање правног система и уставног поретка, политичка свакодневница у БиХ и само неки од изазова са којима се суочава Република Српска.

       - Упркос томе, Народна скупштина годинама и у континуитету потврђује статус убедљиво најефикаснијег законодавног тијела у БиХ, како у погледу усвојених закона, тако и у обављању других функција из своје надлежности. Једна од најзначајнијих функција јесте пружање подршке српском члану Председништва и спречавање прегласавања у овој институцији, кроз потврђивање механизма заштите виталног интереса Републике Српске. У садашњем сазиву, Народна скупштина је двотрећинском већином неколико пута потврдила свој значај и, заједно са српским чланом Председништва, спречила доношење одлука које би биле штетне за Републику - нагласила је Цвијановић.

       С друге стране, указала је она, предстоји нам време доношења важних одлука за Републику Српску.

       - Многе надлежности које су нам од Дејтона до данас насилно и нелегално одузете, биће враћене и у том процесу кључну улогу ће имати Народна скупштина Републике Српске. Не желимо ништа више и ништа мање од онога што нам по Дејтонском споразуму и Уставу припада и за то ћемо се борити свим расположивим политичким и правним средствима. Због тога је потребно да се окупимо у и око Народне скупштине, исте оне у којој смо доносили све суштински важне одлуке за Републику Српску и њене грађане - поручила је предсједница Српске.

       Она је оценила да има неке симболике и у овом великом јубилеју, који баш у ово изазовно вријеме подсећа на њен историјски значај, снагу и континуитет.

       - Уверена сам да смо на исправном путу и да ћемо, сада и убудуће, заједничким снагама савладати све препреке на путу изградње боље, снажније и успешније Републике Српске. У то име, Вама председниче и вашим претходницима, свим садашњим и бившим посланицима, као и нашим грађанима, честитам 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске - истакла је председница Републике Српске.

Додик: Дан на који смо сви поносни

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик на свечаној академији је нагласио да је ово веома важан дан на који смо сви поносни.

       - Наша слобода је увек плаћана веома скупом ценом, и када год нисмо имали државу, био је у питању наш биолошки опстанак. Стајали смо увек против највећих сила, од Отоманског царства, Аустроугарске монархије, нацистичке Немачке, потом НАТО агресије. Можда смо могли и некога да избегнемо, али не бисмо ми били то што јесмо, поносни Срби, јер увек нам је била најважнија слобода - истакао је Додик.

       Дотакао се и славне прошлости свих генерација.

       - Ми смо увек јунаштво сматрали мером одбране нас и наших од других, али чојство меру одбране других од нас. И зато је српски војник и слобода обележена великим гестовима у којим су Срби показивали да су велики ратници, али и људи - поручио је Додик на свечаној академији.

       Додик је подвукао да је сведок свих дешавања у последњих 30 година.

       - Права Српске данас су мања него што су то била пре 30 година. И даље желе да из далеких канцеларија света управљају управо овде и нашим животима. То је кршење темељног људског права, онога што смо стекли и имали и увијек се томе супротстављали. А та брана је увек била Народна скупштина Републике Српске - нагласио је Додик.

Вишковић: Храбра одлука о формирању

Скупштине српског народа

       ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је била храбра одлука да буде формирана Скупштина српског народа у БиХ, али да је то значило опстанак српског народа на вековним огњиштима.

       - То је била храбра одлука и да није било ње, ко зна шта би било за српски народ на овим просторима“, рекао је Вишковић новинарима.

       Он је нагласио да Народна скупштина 30. година од формирања показује демократски капацитет и има најзначајнију улогу у доношењу неких одлука.

       - Као и пре 30 година Народна скупштина Републике Српске данас има такву улогу  и данас, ако се узму у обзир односи у БиХ. Вјерујем да се Срби, Хрвати и Бошњаци могу договорити али је нажалост међународна заједница креатор неких одлука - сматра Вишковић.

       То, тврди он, међународна заједница може веома брзо решити, а сигурно је да БиХ може опстати у складу са Дејтонским мировним споразумом, односно као заједница два ентитета и три конститутивна народа.

Дачић: Србији важан опстанак Српске

       ЗА Србију су опстанак и развој Републике Српске питања од највећег значаја и то ће увек тако бити - истакао је, председник Скупштине Србије Ивица Дачић на свечаној академији.

       Додао је да данашње руководство Србије не прави разлику између оних који су их бирали и било кога у Републици Српској.

       Каже да се не прави никаква разлика између грађана Србије и Српске када су у питању улагања у инфраструктуру, те многе друге пројекте.

       Нагласио је да је веома значајна и сарадња два парламента, Србије и Српске.

       - Не може нико и неће укинути Републику Српску. У томе је и кључна сарадња између два парламента, која је увек била на завидном нивоу - рекао је Дачић.

       Дачић је честитао 30 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.

       Народна скупштина формирана је на данашњи дан 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

       Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

       Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

       Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

       Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

       По окончању ратних дејстава, а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност за нормативну државну реизградњу и обнову.

       Састав Скупштине чине 83 народна посланика, изабрана на непосредним парламентарним изборима.

       Први послијератни избори одржани су 1996. године. До тада су Скупштину чинили посланици који су били изабрани на првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године, као посланици тадашње Скупштине БиХ.

       До 2002. године народни посланици бирани су на мандат у трајању од двије године, а од 2002. на четворогодишњи мандат.

       Народна скупштина до сада је имала девет сазива, а садашњи 10. сазив конституисан је након избора одржаних 7. октобра 2018. године.

 

Категорије: 

Коментари