Стевандић: Моји синови могу играти само за Србију или за никог!

КОНАКОВИЋУ ПОРУЧИО ДА ЈЕ ЊЕГОВО ОСПОРАВАЊЕ ПРАВА НА ИЗБОР РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ НЕКОРЕКТНО И ЗЛОНАМЕРНО

* Још му написао: „Моје претке у Србију су терали Турци, Аустроугари, усташе и фашисти. Како сматрам да нисте следбеник никог од наведених, молим вас да то не чините. Извињење није обавезно. Увреде и претње ми упућују необразовани полусвет и острашћени примитивци који тако билдају патриотске мишиће“

* „Без жеље да увредим или омаловажим, у прилогу вам достављам и 10 чланова Устава Републике Српске у којима се 12 пута наводе државни органи за које сте скоро тврдили да не постоје... Ми смо своји на своме, старог и дугог корена, и неће нас нико отерати. Исто и вама желим“

* Елмедин Конаковић изјавио да „жали“ председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића који „живи у БиХ, а сања Србију“. Председник НС РС претходно објавио да је Срђан Стевандић одбио да игра за репрезентацију БиХ (и капитенску траку)

________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић указао је да се министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић, на једну његову спортску објаву, прикључио хистеричним и нецивилизованим реакцијама, те поручио да је репрезентација ствар личног избора.

         - Моје претке у Србију су терали Турци, Аустроугари, усташе и фашисти. Како сматрам да нисте следбеник никог од наведених, молим вас да то не чините. Извињење није обавезно. Увреде и претње ми упућују необразовани полусвет и острашћени примитивци који тако билдају патриотске мишиће - рекао је Стевандић, реагујући на изјаву Конаковића.

         Стевандић подсећа Конаковића да је био спортиста и зна да и многи Бошњаци играју за Србију, наводећи да је Ватерполо клуб Бањалука седмоструки првак и победник купа БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

         - Напредовали су откад играју у лиги Србије. Тако су и три пута играли квалификације за Лигу шампиона, што ваљда представља и БиХ успех - нагласио је Стевандић.

         Стевандић је рекао да ватерполо у Сарајеву напредује због тих успеха и можда и они освоје првенство и заиграју на том нивоу, што не замера нити оспорава као реалну могућност.

         - Репрезентација је ствар личног избора, а моје је да будем поносан што не укључује ниједну ружну ријеч или увреду за било кога што вам је намерно или случајно промакло. Увредљиве реакције не помажу, већ само изазивају сличне, којих се и овом приликом уздржавам, јер мислим да уљудно има предност - истакао је Стевандић.

         Стевандић је навео да БиХ ником не даје и не зарађује плату, већ новац прикупљају Република Српска и ФБиХ, дакле ентитети и Брчко дистрикт.

         - И од тог новца се финансира све у БиХ, а ентитетима што преостане. Дакле, пре ће бити да од ентитетског новца иде ваша плата, а не обрнуто - указао је Стевандић.

         Навео је да је Конаковићева изјава да било чије право да изабере за коју ће репрезентацију играти, назове ратним покличем, некоректна, непотребна и злонамерна и управо изазива реакције.

         - Без жеље да увредим или омаловажим, у прилогу вам достављам и 10 чланова Устава Републике Српске у којима се 12 пута наводе државни органи за које сте скоро тврдили да не постоје - напоменуо је Стевандић.

         Председник Народне скупштине Републике Српске навео је да у месту где су рођени скоро сви Стевандићи у ФБиХ нема другог гробља и споменика, сем српског, а тамо су сахрањени и они који су стварали и пали за Републику Српску која јесте реалност и не брани другима да играју и бирају за кога да играју или славе и тугују.

         - Ми смо своји на своме, старог и дугог корена, и неће нас нико отерати. Исто и вама желим - поручио је Стевандић на крају реаговања на изјаву Конаковића.

         Федерални медији су пренели да је министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић рекао да "жали" председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића који "живи у БиХ, а сања Србију".

         Председник Народне скупштине Републике Српске је раније на "Иксу" (Твитеру) објавио да је Срђан Стевандић "одбио да игра (и капитенску траку) за репрезентацију БиХ".

          - У 10 је најбољих спортиста Републике Српске. Брат Данило и сестра Ана слично... Питање карактера и васпитања. Браћа Стевандићи могу играти само за Србију или никог! - додао је Стевандић.

 

 

 

Категорије: 

Коментари