Српска у борбу са епидемијом унела 100 милиона КМ суфицита из 2019.

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА РС, ПРИХОДИ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ МАЊИ ЗА 240 МИЛИОНА КМ

*  Премијер Радован ВИШКОВИЋ: „Нема ниједног разлога због којег би данас овде требало да се стидим било чега или кога за протеклих годину дана, поготово за протекле две и по године, јер је све урађено најчасније и најпоштеније што је било могуће“

* Поводом критике на рачун Владе РС шефа посланичког клуба СДС Миладина Станића, Вишковић  нагласио да нема никакве везе са актуелном Владом и његовим мандатом: „Спреман сам у сваком тренутку, ако Станић нема храбрости да поднесе пријаве против људи за које тврди да зна да су починили незаконите радње у вези са пољопривредним ђубривом, шумама и водама, да ми то достави и ја ћу поднети пријаве"

______________________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку ребаланс буџета за ову годину у износу од 3,613 милијарди КМ, што је повећање за 188 милиона КМ.

        Буџетски приходи до краја године процењују се на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ, рекла је раније министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

        Он је навела да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, а до краја године предвиђен је дефицит од 412 милиона КМ.

        Видовићева је у завршној речи рекла да није било епидемије вируса корона да Република Српска не би имала потребу да се задужује на иностраном тржишту већ би то могло да се уради да домаћем тржишту.

        "Буџет Републике Српске не може поднети овако тешке ударе. Овако тешке економске ударе који су последица вируса корона не може поднети ниједна земља. Не слажем се са оценама неких посланика да Република Српска нема никакве резерве, јер да их није имала не би сигурно успела све ово до сада да плати", истакла је Видовићева.

        Посланици из редова опозиције нису присуствовали гласању о апсолвираним тачкама дневног реда.

        Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да нису тачне критике опозиције да Српска није имала властитих средстава за ублажавање последица епидемије вируса корона, јер је у ову кризу унела 100 милиона КМ буџетског суфицита из прошле године.

        Вишковић је у парламенту Српске рекао да је суфицит унесен, јер се у супротном не би могло функционисати.

        Према његовим речима, Влада је и у време епидемије обезбедила средства да се за све здравствене раднике уплаћују порези и доприноси, почев од 1. јануара ове године или чак и месец раније.

        "Већина здравствених установа није плаћала порезе и доприносе. У овогодишњем ребалансу буџета за 2020. годину предвиђено је додатних 52 милиона КМ за Фонд здравства Републике Српске за ове намене", појаснио је Вишковић током расправе о  задужењу Републике Српске код Светске банке – Међународне банке за обнову и развој - за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина (9048-БА).

        Он је рекао да је Република Српска до 15. марта имала раст директних и индиректних пореза и да би тај тренд био настављен да није било вируса корона, као и да би био остварен планирани буџет, решаване обавезе и неке друге ствари.

        "Злонамерно се прећуткује чињеница да је у јавном сектору већ годину дана забрана запошљавања, те да се само по одлукама Владе може дозволити да се неко запосли, али и има таквих злоупотреба", истакао је Вишковић.

        Он је подсетио да је Влада Републике Српске дала до знања свим директорима јавних предузећа да они који не буду остваривали очекиване резултате неће моћи остати на својим позицијама.

        "Нема ниједног разлога да би ја данас овде требало да се стидим било чега или кога за протеклих годину дана, поготово за протекле две и по године, јер је све урађено најчасније и најпоштеније што је било могуће", истакао је Вишковић.

        Ако је у Федерацији БиХ неко отворио аферу "респиратор", Вишковић каже да не види никакав проблем да се у складу са процедурама испита и ако неко сматра да је у Републици Српској нешто урађено незаконито.

        Вишковић је нагласио да критике које је на рачун Владе Републике Српске изнео шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић немају никакве везе са актуелном Владом и његовим мандатом.

        "Спреман сам у сваком тренутку, ако Станић нема храбрости да поднесе пријаве против људи за које тврди да зна да су починили незаконите радње у вези са пољопривредним ђубривом, шумама и водама, да ми то достави и ја ћу поднети пријаве", поручио је Вишковић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари