Скупштине Српске и Србије усвојиле Закон о заштити српског језика и ћирилице

У БАЊАЛУЦИ ЗА ЗАКОН ГЛАСАЛО 70 ПОСЛАНИКА – САМО ДВА СУ БИЛА ПРОТИВ

Народна скупштина

Републике Српске

* Владе Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембра, као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. На дан када је пре 103 године у Првом светском рату пробијен Солунски фронт

* Милорад ДОДИК: У прошлим временима било је тешко борити се и заштитити ћирилицу и језика српског народа... Данас Република Српска изгледа другачије, ослобођена је многих ствари. То је нешто што многима не годи

________________________________________________________

       НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма као нематеријалног културног наслеђа.

       На посебној сједници НС РС за Закон је гласало 70 посланика, два су била против, а уздржаних није било.       

       Српски члан БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је данас историјски дан, те да је поносан што припада генерацији политичара који су учествовали у његовом креирању.

       Додик је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празник Србије и Српске, те подсјетио да је прошле године обележен у складу са ванредним околностима због пандемије вируса корона.

       - Зато смо ове године одлучили да то буде свечаније. Дебата о заштити српског језика и ћирилице траје кроз историју, увек је била присутна и никада није престајала - рекао је Додик.

       Он је навео и да је усвајање овог закон отварање дебате, којој ће се враћати, те анализирати законска рјешења и усавршавати их.

       - Увек ћемо тежити да све промене до којих дођемо кроз ту дебату буду усклађено са Србијом - рекао је Додик.

       Он је подсетио да се у прошлим временима било тешко борити се и заштитити ћирилицу и језик српског народа:

       - Данас Република Српска изгледа другачије, ослобођена је многих ствари. То је нешто што многима не годи.   

       Додик каже да данашњи дан тражи додатно достојанство, те напоменуо да доношење закона о заштити језика српског народа и ћириличног писма није ни на какав начин усмерно против људи других националности који живе у Српској.

       - Спреман сам да то доказујем на сваки могући начин. У том погледу смо свесни да права која су регулисана Дејтонским споразумом припадају ентитетима, односно кантонима, а то је право на образовање и здравствену заштиту - рекао је Додик.

       И Скупштина Србије усвојила је данас Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма.

       У идентичном тексту.

       Србија и Република Српска обележавају данас Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

       Владе Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембра, на дан када је пре 103 године у Првом светском рату пробијен Солунски фронт.

 

Категорије: 

Коментари