Скупштина Српске устаје у заштиту права СПЦ на имовину и исповедање вере у Црној Гори

СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА ОДБИЛА РАСПРАВУ О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ РС    

* На дневном реду разматрање по хитном поступку предлога закона о измени закона о приватизацији државних станова

* ФАКТИ: Да ли би било добродошло и политички сврсисходно да и Народна скупштина Србије устане у одбрану Српске православне цркве и њених епархија, имовине, свештенства и верника у Црној Гори? Било би наравно! Да ли је добро што ће се скупштинска декларација у одбрану СПЦ  појавити у Бањалуци? Наравно! Нека се појави бар тамо где може...

_________________________________________________________________________

        У ДНЕВНИ ред седнице Народне скупштине Републике Српске, на захтев Владе Српске, уврштен је по хитном поступку Предлог закона о измени закона о приватизацији државних станова.

        Посланици су у дневни ред уврстили и Предлог одлуке о усвајању по хитном поступку Декларације о заштити права Српске православне цркве на слободно исповедање вере и права на њену имовину у Црној Гори, а на предлог владајуће већине у Скупштини.

        Са дневног реда повучени су Прeдлог за разрешење председника Народне скупштине Републике Српске, предлог Клуба посланика СДС, и Предлог Декларације Народне скупштине Републике Српске о осуди напада, прогона и хапшења владика и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори, предлог народног посланика Небојше Вукановића.

        Скупштински Одбор за финансије и буџет је са дневног реда скинуо Нацрт закона о изменама и допунама Закона о играма на срећу - грађанска иницијатива.

        Прије усвајања дневног реда, посланици опозиције су негодовали због повлачења декларације коју је предложио Вукановић.

        Шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић рекао је да је Предлог одлуке о усвајању Декларације о заштити права СПЦ на слободно исповедање јере и права на њену имовину у Црној Гори, достављен Скупштини у складу са Пословником.

        Он је рекао да је декларација коју је предложила скупштинска већина квалитетнија од Вукановићеве, те да јој је циљ да укаже на потребу слободног исповедања вере.

        Жунић је рекао да скупштинска већина није била за разматрање тачке о разрешењу председника Народне скупштине јер сматра да је тај предлог СДС пун нетачних података и политичких инсинуација и да дискусија о тој тачки дневног реда не би била смислена, већ би се претворила у политичку лакрдију.

 

 

Категорије: 

Коментари