Скупштина Српске: Програм реформи БиХ није АНП, дозвољава само сарадњу и партнерство са НАТО

„О ЕВЕНТУАЛНОМ ЧЛАНСТВУ У ВОЈНИМ САВЕЗИМА ГРАЂАНИ РС ДА СЕ ИЗЈАСНЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ“

* Закључак број 3: Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ ни по чему није ранији текст Годишњи национални програм - такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа

* Закључак бр. 4: Одлука о евентуалном чланству у НАТО може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да спроведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске

* Закључак бр. 8: Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом

________________________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина Републике Српске на деветој посебној сједници са 52 гласа за и три против усвојила је Закључке поводом Програма реформи БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ у новембру.

        Усвојени су закључци клубова посланика Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза, Социјалистичке партије, Демократског савеза, Народног демократског покрета и Уједињене Српске.

        Текст Закључака Народне скупштине Републике Српске:

        1. Народна скупштина Републике Српске размотрила је и примила к знању Информацију о документу Програм реформи БиХ.

        2. Народна скупштина прихвата опредјељење из Програма реформи БиХ да тај програм не прејудицира одлуку о чланству, то јесте да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО, чиме се прекида досадашњи континуитет опредијељености БиХ за пуноправно чланство.

        3. Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ ни по чему није ранији текст Годишњи национални програм - такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа. Народна скупштина сматра да је Програм реформи БиХ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

        4. Програм реформи БиХ опредјељује сарадњу са НАТО у домену реформи и као документ не одређује чланство БиХ у том савезу. Одлука о евентуалном чланству може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да проведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске.

        Народна скупштина сматра да у сваком евентуалном одлучивању у Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини, представници Срба из Републике Српске морају да уваже ставове Народне скупштине, и референдум народа у Републици Српској, те да у процесу одлучивања без оклијевања употребе механизме заштите права и интереса Републике Српске.

        5. Народна скупштина потврђујући своју Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, подсјећа на обавезу свих органа и институција Републике Српске као и свих представника из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине и међународним организацијама и форумима, на провођење те Резолуције.

        6. Народна скупштина поново исказује опредјељење да се о евентуалном чланству у војним савезима грађани Републике Српске изјасне на референдуму, што предвиђа и Резолуција Парламентарне скупштине БиХ (Службени гласник БиХ 25/08) у којој се каже да "евентуални позив за чланство у НАТО захтијева свесрдну подршку грађана".

        7. Народна скупштина подржава сарадњу са земљама региона у економским областима и од значаја за европске интеграције, као и са организацијама и савезима у борби против тероризма и других видова међународног криминала.

        8. Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом.

 

Категорије: 

Коментари