Скупштина Србије укинула ванредно стање и полицијски час

АНА БРНАБИЋ: СРБИЈА ИМА РАЗЛОГА ДА СЕ ПОНОСИ КАКО СЕ НОСИЛА СА ЕПИДЕМИЈОМ

* Поводом напада опозиције да се ванредно стање укида у тренутку када има више заражених корона вирусом на дневном нивоу него што их је било када је ванредно стање уведено, Брнабић рекла да они који то говоре показују да не разумеју да је "дневни број активних случајева (корона вируса) тада сваки дан растао, док данас сваки дан опада

______________________________________________________________

        СКУПШТИНА Србије је већином гласова усвојила Одлуку о укидању ванредног стања у целини, као и Предлог закона о важењу уредби које је Влада уз супотпис председника републике донела током трајања ванредног стања.

        Председница Владе Ана Брнабић изјавила је током расправе о укидању ванредног стања, које је због епидемије корона вируса уведено 15. марта, "да Србија има разлога да се поноси" и да део заслуга за успешну борбу против корона вируса има и велики број грађана Србије.

        "Данашњи дан је дан за Србију када треба да се поноси. Када треба да укинемо ванредно стање и да наставимо да се боримо са личном одговорношћу и уз то да сваки дан размишљамо о привреди", казала је Брнабић.     

        Изјавила је и да одлука о увођењу ванредног стања, које је уведено уз њен и супотписе председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председника републике Александра Вучића, без расправе народних посланика о томе "није била бахато понашање већ одговорно".

        Оценила је да би "било бахато и безобзирно да је тада (приликом увођења ванредног стања) тражено да се сазове Скупштина иако се знало да је вирус јак, да епидемија расте и да су бројеви сваког дана све већи".

        "Имамо јасну већину у овом сазиву. Ми бисмо свесно угрозили животе 600, 700 или 800 људи који учествују у једној седници, не само народни посланици него и читава администрација. Ми бисмо их свесно угрозили знајући да би резултат након тога био проглашење ванредног стања. Ја мислим да би то било бахато и безобзирно", казала је Брнабић.

        Брнабић је рекла и да напади из опозиције да се ванредно стање укида у тренутку када има више заражених корона вирусом на дневном нивоу него што их је било када је ванредно стање уведено, показују да не разумеју да је "дневни број активних случајева (корона вируса) тада сваки дан растао, док данас сваки дан опада".

        "Не могу да схватим како не разумеју важан фактор у томе. Данас је (проценат) поново опао у односу на јуче, процентуално је број заражених у односу на тестиране свакодневно мањи. Ситуација је дијаметрално супротна. Вирус је тада био јак и брзо се ширио, тада смо имали највећи број озбиљних сучајева", рекла је Брнабић.

 

Категорије: 

Коментари