Скупштина РС законом забранила примену „Инцковог закона“ – неће дати Шмиту да буде бошњачка златна рибица

УСВОЈИЛА И ДОПУНЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНУ КОЈЕ ЗАБРАЊУЈУ НАЗИВАЊЕ РС `ГЕНОЦИДНОМ ТВОРЕВИНОМ` 

* Председник НС РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Република Српска је јединствена. Након ове седнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће се моћи примењивати. Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. А овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата

* Милорад ДОДИК: Један од најважнијих закључака је да високи представник није легално изабран, а онда нема обавезе да се с њим сарађује... СДА се неће опоравити у бошњачком политичком телу чак и ако Бакир Изетбеговић од јутра до мрака настави да напада Додика, јер је и Бошњацима јасно да он иде у лов на вештице док се у СДА одвија егзодус кадра, а БиХ пуца по шавовима

________________________________________________________

       НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је измене Кривичног законика Републике Српске и донела – такође по хитном постушку - Закон о непримењивању одлуке високог представника Валентина Инцка којом је покушао да Кривични закон БиХ допуни забраном негирања „геноцида у Сребреници“.

       Ова „посебна седница“ била је затворена за јавност, а усвојеним допунама Кривичног законика РС забрањује се да се Република Српска назива агресивном и геноцидном творевином, а српски народ геноцидним.

       Закони су усвојени гласовима свих присутних посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП.

       Усвојен је и Закључак којим је Народна скупштина подржала Закључке који су усаглашени на састанку председника свих парламентарних странака у Српској који је одржан у понедељак.

       Председник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да се након ове седнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће моћи примењивати.

       - Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата - рекао је Чубриловић.

       Додао је да је одлука одлазећег високог представника била погрешна и непотребна, те да је искомпликовала ситуацију у БиХ.

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је пред почетак посебне седнице рекао да је Инцко прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ и да ни један високи представник у БиХ никада није имао право да намеће законе.

       - Један од најважнијих закључака лидера странака јесте да високи представник није легално изабран, а онда нема обавезе да се с њим сарађује. Најважније ће бити како ћемо се кретати даље, а то је да инсистирамо на закључцима које смо донели и да високи представник није изабран легално.

       Додик је поручио да ће бити усмерен на то да се одржи јединство.

       Он је изјавио Срни да се СДА неће опоравити у бошњачком политичком телу „чак и ако Бакир Изетбеговић од јутра до мрака настави да напада Додика, јер је и Бошњацима јасно да он иде у лов на вештице док се у СДА одвија егзодус кадра, а БиХ пуца по шавовима“.

       Замољен да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву у којој њега оптужује за нефункционисање БиХ, Додик је рекао да је штета што и након 26 година Бакир Изетбеговић за нефункционисање БиХ тражи кривицу у свима осим у својој партији, чији је лидер жртвовао и мир за БиХ.

       - Није му довољно да Додиком и његовом политиком ни домаћој публици објасни зашто два од три народа неће овакву БиХ и зашто Бошњаци, подржани међународним фактором, стално и изнова генеришу кризе у БиХ - истакао је Додик.

       Лидер СНСД-а је упитао зашто су у Дејтону писали Устав на који ће пристати Срби и Хрвати, а након Дејтона га мењали само да буду задовољни Бошњаци?

       - Изетбеговићу је лакше да путем парола, полуистина и лажи објашњава актуелни тренутак у БиХ, него да реално сагледа ћорсокак у којем се данас налазимо - нагласио је Додик.

       Седници су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те председници политичких странака.

       Српски представници од 27. јула не учествују у раду институција на нивоу БиХ. 

                                              Најоштрије казне за функционере који 

             "геноцидном творевином" руше Српску       

        Према Закону о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, одлука високог представника којом су предвиђене затворске казне за негирање геноцида неће примењивати у Републици Српској.

       Такође, институције Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника.

       Изменама Кривичног законика Српске први пут се уводи кривична повреда угледа Републике Српске и њених народа.

       Суштина измена огледа се у томе да су предвиђене затворске казне до три године за све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симболе Републике Српске, а од шест месеци до пет година за оне који Републику Српску или њене народе означe геноцидним или агресорским.

       Казна затвора у трајању од две до десет година предвиђена је за службена лица и лица у институцијама власти које се финансирају из јавног буџета, а која почине ова кривична дела.

       Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дела учине у намери промене уставног уређења, територијалне целовитости или независности Републике Српске.

 

Категорије: 

Коментари