Скупштина РС размотрила предлог декларације о положају српског народа у Црној Гори

СОЊА КАРАЏИЋ ЈОВИЧЕВИЋ ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ПОСЛАНИКА ДРАШКА СТАНИВУКОВИЋА

* У тексту декларације се осуђују напади на СПЦ у Црној Гори и покушаји одузимања имовине СПЦ у корист државе и незаконите, непризнате, самозване црногорске православне цркве

* Кћерка Радована Караџића одбацила Станивуковићеве тврдње да Бања Лука ћути док се српски народ у Црној Гори понижава

____________________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина Републике Српске размотрила је предлог декларације о положају српског народа у Црној Гори - предлог народног посланика Небојше Вукановића.

        Вукановић је предложио декларацију којом Народна скупштина Републике Српске изражава дубоку забринутост због положаја Срба у Црној Гори и учесталих примера кршења њихових основних људских и грађанских права.

        У декларацији се осуђују напади на СПЦ и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, те исказује противљење усвајању Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и покушајима одузимања имовине СПЦ у корист државе и незаконите, непризнате, самозване црногорске православне цркве.

        Потпредседница Народне скупштине РС Соња Караџић Јовичевић (СДС) оптужила је посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да предлог Декларације о положају српског народа у Црној Гори покушава да искористи у предизборне сврхе и најављену кандидатуру за градоначелника Бањалуке.

        Током расправе о предлогу декларације, Јовичевићева је жестоко одреаговала на Станивуковићеве тврдње да „Бања Лука ћути док се српски народ у Црној Гори понижава“.

        – Ову декларацију ви користите за стицање дневно-политичких поена, а то никако није била намера овог документа – казала је она, након што је ју је Станивуковић назвао „човеком режима који слепо следи само једног вођу“.

        Она је демантовала Станивуковићеве тврдње да није било организовања литија у знак подршке српском народу у Црној Гори, истичући да то, за разлику од њега, виде људи из Црне Горе и захваљују се Српској на томе.

        У заштиту потпредседенице парламента, стао је и посланик СДС Дарко Бабаљ, који је Станивуковићу поручио да би требао да се бави питањима у својој странци, а не у СДС.

        Истовременио, посланик СНСД Срђан Мазалица указао је да нису тачне Станивуковићеве тврдње да у Бањалуци није било организованих литија у знак подршке српском народу у Црној Гори.

        Оптужујући га да поднесену декларацију користи у дневно-политичке сврхе, Мазалица је устврдио да Станивуковић и његови страначке колеге нису учествовали у литији која је организована за Богојављење, иако су данима прије тога прозивали Српску православну цркву због наводно инертног реаговањ поводом ситуације у Црној Гори.

 

Категорије: 

Коментари