Шешељ: Србија више не сме бити „магарац ЕУ“ – треба јој интеграција са Русијом

ПРЕДЛОЖИО ДА СРБИЈА ТРАЖИ ДА МОСКВА И ПЕКИНГ ПОШАЉУ ВОЈНИКЕ НА КиМ

* Председнику Србије поручио: „Вучићу, тебе су Западњаци хтели да убију још 1999. године. Јесу ли ти заказали емисију код Ларија Кинга када су бомбардовали РТС? Опет ће покушати, прете ти отрови, води рачуна о томе!

* За сваки спољнополитички наступ требало би прво да Влада заседа и да ти то онда заступаш. Знам да имаш странку која доминира Скупштином и јасно ми је да то по природи ствари није потребно, али потребно је из тактичких разлога, да сваки пут можеш да кажеш: "Ја бих то можда и прихватио, али неће Влада коју ја представљам." Суштински, сва извршна власт је у Влади, тај маневарски простор треба искористити

________________________________________________________________________

         -  AKO се појави неко са идејом о подели КиМ, теби је потребан општи правни акт, на коме ћеш базирати свој преговарачки капацитет. По мом мишљењу, то би могао бити уставни закон, којим се влади и председнику републике дозвољава да воде и преговоре који би могли произвести промену граница Србије - рекао је Шешељ у Народној скупштини обраћајући се председнику Србије Александру Вучићу.

         Шешељ такође сматра да би под хитно требало да захтевамо да Русија и Кина узму учешће у снагама Кфора на КиМ. Такође, он је оценио да је основни проблем Србије то што је дуго година у улози магарца кога стално туку, и кад је стварно нешто погрешио и кад није, а с времена на време му као награду дају "шаргарепу" кад сматрају да је био послушан.

         Предсједник СРС је поручио Вучић мора да заступа Устав Србије и да делује у његовим оквирима.

         "Наш циљ би морао да буде да Србија што пре престане да буде магарац, а сталним заклињањем у европски пут ми то не можемо постићи", рекао је Шешељ.        

         - Шта ћемо у ЕУ? Имамо пријатеље који ће је ускоро растурити! - рекао је Шешељ, мислећи на успех Марин Ле Пен, Матеа Салвинија и Виктора Орбана, тј. на успех њихових странака на изборима за Европски парламент.

         Вучић му је одговорио да Србија није у улози магарца и да се он, Вучић, не заклиње у европски пут, већ у Србију, а да сматра да је европски пут важан за земљу.

         Лидер радикала је упозорио Вучића да укупну унутрашњу и спољну политику води Влада:

         -  За сваки твој спољнополитички наступ требало би прво да Влада заседа и да ти то онда заступаш. Знам да имаш странку која доминира Скупштином и јасно ми је да то по природи ствари није потребно, али потребно је из тактичких разлога, да сваки пут можеш да кажеш: "Ја бих то можда и прихватио, али неће Влада коју ја представљам." Суштински, сва извршна власт је у Влади, тај маневарски простор треба искористити“.  

         Он је подсетио и на покушај атентата од стране НАТО на Александра Вучића 1999. године.

         - Вучићу, тебе су Западњаци хтели да убију још 1999. године. Јесу ли ти заказали емисију код Ларија Кинга када су бомбардовали РТС? Опет ће покушати, прете ти отрови, води рачуна о томе!“

         Вучић је климајући главом потврдио да је 1999. НАТО покушао да га убије.

         Руска државна новинаска агенција РИА Новости пренела је да је Шешљ у Скупштини рекао и да би интеграција Србије са Русијом и другим земљама ЗНД помогла Београду да добије веће уступке од Запада и да би позитивно утицала на економију земље.

         Указао је да ће Русија, Белорусија и Казахстан до 2024-те поћи на још тешње повезивање ради решавања стратешких задатака:

         „По свему судећи, спрема се обједињавање у неку врсту конфедерације Русије, Белорусије и Казахстана, а и Украјине – ако се врати мајци-Русији.Са заједничком спољном и монетарном политиком и армијом. Србија би зближавањем са њима имала привилегије, укључујући цену на руску нафту и гас и приступ руском тржишту. То би изазвало буру на Западу, али покушали да нас придобију значајнијим уступцима“.

 


 

Категорије: 

Коментари