Округли сто у Скупштини Српске: Мора бити организован референдум о чланству БиХ у НАТО

ПОТПРЕДСЕДНИК НС РС МИЛАН ПЕТКОВИЋ: РЕФЕРЕНДУМ О НАТО ЈЕ - НЕЗАОБИЛАЗАН

Потпредседник Народне скупштине РС Милан Петковић

* Председник СНП Избор је наш Дане ЧАНКОВИЋ: Дејтонска БиХ је државна заједница Републике Српске и бошњачко-хрватске Федерације у којима је народ извор суверенитета приликом одлучивања. Зато несумњиву и легитимну вољу српског народа да БиХ не уђе у било који војни савез, а поготово НАТО, морамо оснажити и на референдумуи у новом кривичном законику Републике Српске

___________________________________________________________________

        ГРАЂАНИ Републике Српске морали би да се на референдуму изјасне о чланству БиХ у НАТО-у или неком другом војном савезу, речено је данас у Бањалуци на округлом столу о теми “Народ као извор суверенитета и када се одлучује о уласку у међународни војни савез НАТО”.

        Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да је Резолуција Народне скупштине о војној неутралности обавезујућа за све званичнике из Српске.

        “Ово нам мора бити полазна тачка приликом евентуалних преговора о чланству у неком од војних савеза. Референдум о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у мора бити организован”, рекао је данас новинарима Петковић.

        Адвокат Небојша Пантић сматра да је референдум најдемократскији начин изјашњавања о важним питањима.

        “Република Српска је до сада имала само један референдум, иако је било важних питања о којима су грађани морали да се изјасне. Зато се народ треба изјаснити о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у”, рекао је Пантић.

Председник СНП Избор је наш Дане Чанковић

        Председник СНП Избор је наш Дане Чанковић рекао је да је дејтонска БиХ државна заједница политичких ентитета Републике Српске и бошњачко-хрватске Федерације у којима је народ извор суверенитета приликом одлучивања.

        “Зато несумњиву и легитимну вољу српског народа, да БиХ не уђе у било који војни савез, а поготово НАТО, морамо оснажити и у новом кривичном законику Републике Српске, али и на референдуму”, оцијенио је Чанковић.

        Данашњи округли сто организовао је Клуб посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске.

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари