Одбор НС РС за уставна питања: Није угрожен витални национални интерес Бошњака

ОСПОРИЛИ УРЕДБЕ СА ЗАКОНСКОМ СНАГОМ  ПОВОДОМ ЕКСПРОПРИЈАЦИЈЕ ЗЕМЉИШТА ЗА АУТОПУТЕВЕ

* Одбор указао да одлуке немају национални предзнак и да се подједнако односе на све грађане, односно да не садрже одредбе којима се дискриминишу или фаворизују припадници било којег народа

__________________________________________________________________

        ОДБОР за уставна питања Народне скупштине Републике Српске утврдио је данас да није угрожен витални национални интерес бошњачког народа одлукама Народне скупштине о потврђивању две уредбе са законском снагом.

        Одбор је утврдио одговор у предмету који се односи на Одлуку о потврђивању Уредбе са законском снагом о изменама и допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута Коридор Vc кроз Републику Српску и изградње дионице Аутопута "9. јануар" Бањалука-Добој.

        Одговор је утврђен и на наводе из захтева за заштиту виталног националног интереса у вези са Одлуком о потврђивању Уредбе са законском снагом о допуни Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута и гасовода дeонице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

        Одбор за уставна питања Народне скупштине утврдио је да са материјално-правног аспекта ни у једном од ова два предмета не може бити речи о повреди виталног националног интереса бошњачког народа.

        Одбор сматра да у захтеву подносиоца није видљиво на који начин је повређен интерес бошњачког народа и истиче да обје Одлуке немају национални предзнак и да се подједнако односе на све грађане, односно да не садрже одредбе којима се дискриминишу или фаворизују припадници било којег конститутивног народа или припадника народа из реда Осталих.  

        Седницом је председавао председник Одбора за уставна питања Недељко Чубриловић.

 

Категорије: 

Коментари