Нови сазив Скупштине Србије положио заклетву, крајњи рок за нову владу – 90 дана

ПОСЛАНИЦИ СЕ ОБАВЕЗАЛИ ДА ЋЕ ДЕЛОВАТИ „ПОШТЕНО, САВЕСНО И ВЕРНО УСТАВУ“

* У току конституисања парламента, испред зграде Скупштине Србије организоване су демонстрације, а учесници протеста гађали су зграду јајима и парадајзом, када су видели да посланици излазе из ње

___________________________________________________________________

       ПОЛАГАЊЕМ заклетве народних посланика конституисан је нови, 12. сазив Скупштине Србије.

       Председавајућа на конститутивној седници, најстарија посланица Смиља Тишма, претходно је констатовала да је верификациона комисија сачинила извештај о спроведеним изборима.

       Председник комисије за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима Александар Марковић саопштио је да је свих 250 уверења сагласно са извештајем РИК-а и да су се стекли услови за потврђивање мандата свим народним посланицима.

       Присутни посланици, којих је на почетку седнице било 198, положили су и потписали заклетву која гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

       Од конституисања новог сазива Скупштине, почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе.

       На редовним парламентарним изборима 21. јуна највише посланичких места 188 освојила је листа "Александар Вучић За нашу децу".

       Социјалисти ће имати 32 посланика, а први пут мандате је освојио СПАС Александра Шапића који ће имати 11 посланика.

       У Скупштину су ушле и четири мањинске странке, па ће Савез војвођанских Мађара заступати девет посланика, Странка правде и помирења Моамера Зукорлића четири, док је по три мандата освојила СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина.

       Највеће опозиционе партије бојкотовале су парламентарне изборе и овакав састав скупштине сматрају нелегитимним.

       У току конституисања парламента, испред зграде Скупштине Србије организоване су демонстрације, а учесници протеста гађали су зграду јајима и парадајзом, када су видели да посланици излазе из ње.

 

Категорије: 

Коментари