Народна скупштина Српске пре Скупштине Србије подржала СПЦ у Црној Гори

РАЗМОТРИЛА ДЕКЛАРАЦИЈУ КОЈА ПОДГОРИЦА ПОЗИВА НА ДОГОВОР СА АРХИЈЕРЕЈИМА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ

* Посланици подржали активности Срба у Црној Гори и СПЦ у супротстављању кршењу њихових основних људских и вјерских права

* Шеф посланичког клуба СНСД Игор ЖУНИЋ: Смисао Декларације је у очувању саборности Срба и у стајању иза наших сународника у Црној Гори, ФБиХ и свугде где се крше права Срба. Биће запамћено да смо први парламент који се огласио када је реч о подршци верном народу и СПЦ у Црној Гори

_________________________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку предлог одлуке о усвајању Декларације о заштити права СПЦ на слободно исповедање вере и права на њену имовину у Црној Гори у којој се констатује да је усвајање спорног Закона о слободи вероисповести или уверења и правном статусу вјерских заједница довело СПЦ у Црној Гори у неравноправан положај у односу на остале верске заједнице.

Реч је о предлогу клубова посланика владајуће већине у Скупштини, односно СНСД, ДНС, Демоса, НДП, Уједињене Српске, СПС и СП.

        Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је у завршном обраћању о предлогу ове одлуке навео да је током скупштинске расправе испољено јединство власти и опозиције без обзира на политичке разлике.

        Он је изразио задовољство што су посланици подржали активности Срба у Црној Гори и СПЦ када је реч о кршењу њихових основних људских и верских права.

        - Жеља је била да се овим документом покаже патриотизам и да се осуди кршење права СПЦ, те основних људских права и конвенција. То је смисао ове декларације, као и очување саборности Срба. Дакле, ми у Српској морамо да станемо иза наших сународника у Црној Гори, ФБиХ и свугде где се крше права Срба. Зато мислим да ће Декларација имати велики одјек као јасна порука другима у окружењу. Мислим да ћемо јединствено подржати ову Декларацију и да ће бити запамћено да смо први парламент који се огласио када је реч о подршци верном народу и СПЦ у Црној Гори - поручио је Жунић.

        У предлогу Декларације се наводи да Народна скупштина позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине СПЦ у Црној Гори и са протеривањем свештенства и монаштва СПЦ под изговором да немају црногорско држављанство, као и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима СПЦ у Црној Гори траже решење овог проблема у складу са Уставом и законима Црне Гори.

        У декларацији се истиче забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника СПЦ у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника СПЦ.

        У овом документу позивају се власти у Црној Гори да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Повељу о основним правима ЕУ, те уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори, као и принцип одвојености цркава и вјерских заједница од државе.

        У декларацији се констатује да држављани Црне Горе и припадници црногорске националне мањине у Републици Српској и БиХ уживају сва уставом загарантована права и заштиту, без иједног примера дискриминације на националној основи.

        У овом документу се наводи да Народна скупштина у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије СПЦ у Црној Гори и на међународном плану у борби за очување права на слободно исповедање вере и права на имовину СПЦ.

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари