Народна скупштина Српске подржала двотрећинском већином Додикову позицију

„ЗА“ ГЛАСАЛО 60 ПОСЛАНИКА, А ПО ШЕСТОРИЦА СУ БИЛА ПРОТИВ И УЗДРЖАНА

* Усвојеним закључцима се тражи коначно утврђивање међународне границе између Српске и БиХ и Хрватске на Уни на подручју Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице

* Инсистира се и да Влада Хрватске у уговореном року испоштује обавезе у вези са градњом моста на Сави код Градишке, као и да Народна скупштина затражи од српских представника на свим нивоима у институцијама БиХ да одбију парцијално решавање питања граница са Србијом и Хрватском

* Народна скупштина поздравила решавање свих граничних спорова БиХ са Србијом и Хрватском и затражила ратификацију споразума о граници са овим државама исључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ

_________________________________________________________________________

         НАРОДНА скупштина Републике Српске потврдила је вечерас двотрећинском већином изјаву српског члана Председништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на седници Председништва.

         Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, оспоравана одлука Председништва БиХ биће поништена, односно неће ступити на снагу.

         За усвајање ове одлуке гласало је 60 посланика, а по шест је било против и уздржано.

         То значи да је одлука усвојена двотрећинском већином у парламенту, што је био услов да оспорени закључак Председништва БиХ не ступи на снагу. За двотрећинску већину били су потребни гласови најмање 56 од укупно 83 посланика у парламенту Српске.

         Уз ову одлуку, са 60 посланичких гласова усвојени су закључци клубова посланика у Народној скупштини /СНСД, ДНС, СП, ПДП, ДЕМОС, НДП, УС/ у којима Народна скупштина тражи од свих представника Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на решавању свих отворених питања између Републике и БиХ са једне и Хрватске са друге стране, посебно на питањима измене одлуке о доношењу Националног програма спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада Владе Хрватске на Трговској Гори на граници са Српском и БиХ.

         У закључцима се тражи коначно утврђивања међународне границе између Српске и БиХ и Хрватске на реци Уни на подручју Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице.

         Инсистира се и да Влада Хрватске у уговореном року испоштује обавезе у вези са градњом моста на Сави код Градишке, као и да Народна скупштина затражи од српских представника на свим нивоима у институцијама БиХ да одбију парцијално решавање питања граница са Србијом и Хрватском.

         У овим закључцима се наводи и да Народна скупштина поздравља решавање свих граничних спорова БиХ са Србијом и Хрватском и захтјева ратификацију споразума о граници са овим државама исључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

         Усвојен је и закључак Клуба ПДП-а којим се од Народне скупштине Републике Српске тражи да формира посебно радно тело које ће имати задатак да заједно са представницима Срба у Хрватској делује на испуњавању захтева према институцијама Хрватске, ради побољшања положаја Срба у тој земљи и о томе информише парламент Српске.

         Већина у парламенту је потврдила поменуту изјаву српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, посебно имајући у виду да је после неколико година са Хрватском уговорена изградња моста на Сави у Градишци.        

         (Срна)

 

Категорије: 

Коментари