Народна скупштина РС треба да оснажи Додиково одбијање Ђукановићеве посете

БИЋЕ РАЗМОТРЕНО И ЊЕГОВО ОСПОРАВАЊЕ АРАНЖМАНА СА ГРАНИЧНОМ И ОБАЛСКОМ СТРАЖОМ ЕУ

Председник Народне скупштине РС

Недељко Чубриловић

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик послао је у кабинет председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића захтјев за одржавање посебне седнице републичког парламента на којој би била разматрана његова изјава о проглашењу Закључка о утврђивању званичне посете председника Црне Горе Мила Ђукановића.

        "У допису је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик затражио да се народни посланици на седници изјасне и о Изјави српског члана Председништва БиХ о проглашењу Закључка о утврђивању званичне посјете председника Црне Горе Њ.Е. Мила Ђукановића Босни и Херцеговини, 2. и 3. марта 2020 године, број 01-50-1-476-2/20, без консензуса усвојеног на 9. редовној седници Председништва БиХ, одржаној 19. фебруара 2020. године, веома штетном по виталне интересе Републике Српске", наводи се у саопштењу народне скупштине Републике Српске.

        Додаје се да је Додик такође затражио да посланици на посебној седници разматрају Изјаву српског члана Председништва о проглашењу Одлуке о прихватању Споразума о статусу између Босне и Херцеговине и Европске уније о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалну стражу на територији Босне и Херцеговине, без консензуса на 9. редовној седници Председништва БиХ, одржаној 19. фебруара 2020. године, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

        "Српски члан Председништва БиХ је позвао посланике Народне скупштине Републике Српске да у року од 10 дана одрже седницу и двотрећинском већином подрже ове двије изјаве. По Уставу БиХ, члан В. 2. д) Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Председништва БиХ. Уколико у року од 10 дана од дана прослеђивања Изјаве Народна скупштина Републике Српске двотрећинском вечином потврди Изјаву, оспорена Одлука и Закључак не ступају на снагу", наводи се у саопштењу НС РС.               

 

Категорије: 

Коментари