Милов НАТО-парламент није прихватио НАТО-закон о хомосексуалним партнерствима

ПРОТИВ ГЛАСАЛА САМО ЧЕТВОРИЦА ПОСЛАНИКА-МУСЛИМАНА – ДРЕКА ДОШЛА СА ОЧЕКИВАНЕ СТРАНЕ

* Против су гласали посланици мањинских странака Ервин Ибрахимовић (БС), Неџад Дрешевић (БС), Адријан Вуксановић (ХГИ) и Генци Ниманбегу (Форца). Посланици опозиције нису били у сали у току гласања

* НВО Квир Монтенегро упозорили посланике који су били против: „Историја ће вас по томе памтити. Ваш отпор нас јача, ваша мржња нас никада неће поколебати, успорити ни зауставити. Пред вашом мржњом нећемо никада спустити главу. Идемо даље"

* ФАКТИ: Овима одговара да тврде да је против гласала МРЖЊА. А муслимани су гласали у складу са оним што им вера налаже. Међу Миловцима таквих није било јер су његови пљачкаши власти безбожници, Узгред: нашли су коме ће да прете

_________________________________________________________________________

         ХОМОСЕКСУАЛНИ парови и даље неће моћи да склапају бракове у Црној Гори јер Закон о животном партнерству лица истог пола није добио потребну већину у парламенту, иако га је предложила Влада.

         За усвајање је гласало 38, а четири посланика су била против.

         Против су гласали посланици мањинских странака Ервин Ибрахимовић (БС), Неџад Дрешевић (БС), Адријан Вуксановић (ХГИ) и Генци Ниманбегу (Форца).

         Посланици опозиције нису били у сали у току гласања.

         Опозициона Социјалдемократска партија позвала је Владу да поново предложи тај закон, јер би њени  посланици гласали за њега да су данас били у парламенту. СДП је бојкотовала данашњу седницу у знак протеста због јучерашњег кажњавања њеног посланика због изнетих политичких станова чиме је, како тврди, прекршен пословник.

         Да је предлог закона усвојен, геј особе би имале иста права као хетеросексулани парови.

         Предлог закона не садржи изричиту одредбу да геј особе могу да усвајају децу, али дозвољава да се заједно старају о деци једног од партнера.

         Предлогом је било предвиђено и да геј особе могу да склапају бракове, да наслеђују једни друге, да имају заједничку имовину, право на пензионо и социјално осигурање, посете у болницама, да се заједно брину о деци, али и обавезу да се старају о детету свог партнера ако нема ближег сродника.

         Било је предвиђено и да партнер који није родитељ детета, мора да издржава децу другог партнера ако она немају сроднике који су по закону дужни да их издржавају или сродници немају могућности за то. Обавеза партнера би постојала и после смрти родитеља детета.

         Предлогом закона је било предвиђено да се партнеру геј особе која има дете, даје право да у хитним случајевима, када детету прети непосредна опасност, донесе одлуку која је најбоља за дете.

         Неусвајањем Закона о животном партнерству лица истог пола поражен је демократски процес у Црној Гори и свеукупан европски пут - оцењено је из невладининих организација ЛГБТ Форум Прогрес и LGBTIQ Социјални Центар. Уз оцену:

         „Неуспелим усвајањем овог закона, Скупштина је послала јасну поруку да представници законодавне власти само номинално баштине европске и евроатлантске вредности, али да то није њихово стварно и суштинско опредељење“.

         Из НВО Квир Монтенегро захвалили су посланицима који су подржали закон.

         "Хвала и онима који су своје личне и политичке ситне интересе ставили испред основних људских права грађана и грађанки Црне Горе и манипулисали нашим основним људским правима. Историја ће вас по томе памтити. Велико хвала свима који су били против овог закона. Ваш отпор нас јача, ваша мржња нас никада неће поколебати, успорити ни зауставити. Пред вашом мржњом нећемо никада спустити главу. Идемо даље", саопштили су из Квира.

         Поручили су и да ће закон бити усвојен.

 

Категорије: 

Коментари