Мали: Сутра почиње исплата минималца 1,055 милиона радника у 232.000 предузећа

„ЗА ТУ ИСПЛАТУ СМО ОБЕЗБЕДИЛИ 32 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА, А БИЋЕ ЈОШ ДВЕ“

* Заинтересовани за помоћ од 100 евра моћи ће да се пријаве од 15. маја, а истог дана ће кренути и исплата тог износа на рачуне свих пензионера и оних који добијају новчану социјалну помоћ. Пријављивање за ту помоћ трајаће до 5. јуна на порталу Трезора или преко колцентра

* Синиша МАЛИ: „Нећу да се извињавам што је Србија најбоља у Европи. Сваки дан ће да браним БДП Србије и резултате Владе... Србија има раст од 1,2 одсто, ЕУ пад од 14 одсто, а САД пад од 4,4 одсто. Навикните се на то да је Србија најбоља у Европи

Влада Србије јдонела програм економских мера за ублажавање последица пандемије корона вируса вредан 5,1 милијарде евра, што је око 11 одсто БДП

_________________________________________________________________________

        ИСПЛАТА минималца о трошку државе за 1,055 милиона радника у 232.000 предузећа у Србији која су тражила ту помоћ почеће сутра, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

        "За ту исплату у буџету је обезбеђено 32 милијарде динара, а уследиће у наредна два месеца још две исплате минималне зараде", рекао је Мали на конференцији за новинаре.

        Навео је да су фирме, чијим радницима ће бити исплаћене минималне зараде од око 30.000 динара, тражиле и одлагање уплате пореза и доприноса, услед кризе у пословању у време епидемије корона вируса, у вредности 29,5 милијарди динара, као и пореза на добит од 3,3 милијарде динара.

        "Ово је важан дан јер је Србија због тога што има добре финансије у стању да испуни дато обећање и уплати обећану помоћ фирмама", истакао је Мали.

        Право на помоћ државе имају предузетници, паушалци, пољопривредници, микро, мала и средња предузећа, а услов је да нису смањила број запослених за више од 10 одсто.

        Влада Србије је донела програм економских мера за ублажавање последица пандемије корона вируса вредан 5,1 милијарде евра, што је око 11 одсто БДП-а.

        Поред минималних зарада и одлагања плаћања пореза и доприноса, министар је указао и на помоћ у виду јефтиних кредита Фонда за развој које је до данас већ добило 176 компанија. То су кредити на три године са каматном стопом од један одсто месечно и грејс периодом од девет до 12 месеци, навео је министар.

        Већ је око 3.000 привредника поднело захтеве за те кредите и министар је позвао и остале да се пријаве за те зајмове намењене за одржање ликвидности и обртна средства.

        Додао је да је у току реализација и гарантне шеме од две милијарде евра, с пословним банкама, за шта се око 80 одсто фирми, клијената банака, већ јавило.

        Мали је истакао да успех мера које је држава предузела показују подаци Националне службе за запошљавање: "7.317 људи од почетка ванредног стања пријавило се за новчану помоћ, што значи да је толико људи остало без посла. То јесте велики број, али није као у другим земљама у Европе и света где се ти бројеви мере милионима".

        Подсетио је да су исплаћене за 10 одсто веће мартовске плате за све здравствене раднике, наводећи да је то трајно, а не привремено повећање, што ће кроз Закон о буџетском систему потврдити наредних дана Скупштина Србије.

        "Плата медицинске сестре на Инфективној клиници са овим повећањем је 54.166 динара, што је увећање од 76 одсто у односу на март 2011. године када зарада била 30.700 динара", илустровао је Мали.

        Лекари на Инфективној клиници након повећања имаће плате од 105.896 динара, а имали су 64.000 динара у марту 2011.

        Потврдио је и да ће, пошто је целокупан износ пензије за април већ уплаћен војним и пољопривредним пензионерима и онима из самосталних делатности, 9. и 10. маја бити уплаћене пензије и осталим пензионерима, у пуном износу.

        Говорећи о помоћи свим пунолетним грађанима у износу од по 100 евра, навео је да ће сви који то желе моћи да се пријаве од 15. маја, а истог дана ће кренути и исплата тог износа на рачуне свих пензионера и оних који добијају новчану социјалну помоћ.

        Пријављивање за ту помоћ трајаће до 5. јуна на порталу Трезора или преко колцентра.

        "Ово радимо како би се економија опоравила што пре и почела да расте по стопама којим је расла пре кризе", казао је Мали.

        Навео је да је стопа раста БДП-а Србије у првом кварталу године била пет одсто, док је у еврозони БДП у просеку опао 3,3 одсто.

        Министар је негирао тврдње појединих медија да је различита методологија којом се обрачунава стопа раста БДП-а у Србији и ЕУ или у Немачкој.

        "То није истина. Апсолутно је иста методологија и у Србији и у Немачкој и у еврозони. То је методологија Еуростата", казао је Мали и оценио да "неки намерно покушавају да унесу забуну", те им је поручио: "Немојте да лупетате, да лажете и обмањујете народ!".

        "Нећу да се извињавам што је Србија најбоља у Европи", казао је министар финансија, наводећи да ће сваки дан да "брани БДП Србије и резултате Владе".

        Додао је да је иста ситуација и уколико се гледају "ануализоване стопе раста" према којима Србија има раст од 1,2 одсто, ЕУ пад од 14 одсто, а САД пад од 4,4 одсто.

        "Навикните се на то да је Србија најбоља у Европи!", рекао је Мали.

        По њеивим речима, зато је важно што се кренуло са "постепеним, али брзим и правовременим отварањем економије" попуштањем мера уведених током епидемије.

        Навео је да се, по последњим подацима Привредне коморе Србије, у последње две недеље 52.900 радника вратило на посао у 512 компанија.

        "Сигуран сам да ће раст економије бити бољи од свих предвиђања ММФ и Европске комисије, иако смо и по тим предвиђањима најбољи", закључио је Мали.

 

Категорије: 

Коментари