Кнежевић: ДФ неће доводити у питање независност Црне Горе, али ни мирно гледати њено грађење на антисрпству

„ЂУКАНОВИЋ И МАРКОВИЋ СЕ УТРКУЈУ У АНТИСРПСТВУ И НАЈВЕЋИ СУ НЕПРИЈАТЕЉИ ДРЖАВЕ“

* „Не проглашавајте СПЦ за агресора. Ако то желите - имаћете сукобе са ДФ-ом и већинском Црном Гором!“

* „Не плашимо се, све што сте могли да спроведете над ДФ-ом сте спровели, остаје само да нас убијете, о чему се, верујем и размишља у одређеним државним структурама“

* „Не би забрањивао слетање авиона Монтенегро ерлајнса у Београду него би пописао црногорске тајкуне који су створили пословне империје по Србији и одатле промовишу антисрпску политику и такозвану државу Косово и протерао би их, а њиховој деци забранио да се проводе по Београду. Онда бисте видели шта су мере реципроцитета"

* Премијер Душко Марковић је тражио да му појасни да ли је, када је казао да би протерао Црногорце из Србије мислио на све грађане Црне Горе или само на "тајкуне и државне функционере". Кнежевић је затражио паузу да се утврди шта је говорио, што није дозволио председник Скупштине Иван Брајовић поручивши му да стенограм не може добити

________________________________________________________________________

        ДЕМОКРАТСКИ фронт нема намеру да преиспитује црногорску независност, али неће дозволити грађење државе на антисрпству и проглашењу СПЦ за агресора, поручио је данас у парламенту опозициони посланик Милан Кнежевић.

        Кнежевић је током "премијерског сата" оптужио власт у Црној Гори да је највећи непријатељ државе, а председника Мила Ђукановића и премијера Душка Марковића да се утркују у антисрпству.

        Кнежевић, који је први пут у парламенту са наногицом, Марковићу је рекао да власт у Црној Гори тражи "невидљиве и видљиве непријатеље црногорске независности", иако читав свет и цела Црна Гора виде да су они, како је казао, највећи непријатељи државе.

        Додао је да су прошле седмице видели колико кошта црногорска независност - 20 евра, од чега 15 евра за гориво, а пет за точено пиво.

        Посебна је прича, како је навео, промовисање хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који у својим песмама глорификује усташтво.

Какав Дукљанин!

        "Ви и председник државе утркујете се у антисрпству и пријетите вашим судовима. Јесу ли то они судови гдје су кандидати преписивали на тестовима, где су судије корумпиране? Не плашимо се, све што сте могли да спроведете над ДФ-ом сте спровели, остаје само да нас убијете, о чему се, верујем и размишља у одређеним државним структурама", казао је Кнежевић.

        ДФ, истакао је, нема намеру да преиспитује независност Црне Горе, али неће дозволити грађење државе на антисрпству и проглашењу СПЦ за агресора.

        "Ако то желите имаћете сукобе да ДФ-ом и већинском Црном Гором, а уколико не желите, спремни смо да разговарамо на ту тему о националном православном помирењу, али га не желите јер сте навикли да фунцкионишете на поделама", поручио је Кнежевић.

        Поменуо је и одлуку да се отворе границе према одређеним државама, међу којима је и Немачка, која је затворила границе за Црну Гору.

        "Ангела Меркел вам је рекла ауфвидерзен", навео је Кнежевић.

        Додао је да не би забрањивао слетање авиона "Монтенегро ерлајнса"  него би пописао "црногорске тајкуне који су створили пословне империје по Србији и одатле промовишу антисрпску политику и такозвану државу Косово" и протерао би их, а деци њиховој забранио да се проводе по Београду.

        "Онда бисте видели шта су мере реципроцитета", казао је Кнежевић.

        Навео је да је једино привлачење инвестиција када премијер "седне у кафић свог сина и тада се попуне сва празна места у кафићу".

        Марковић му је на то одговорио да спекулише чињеницама и не заслужује озбиљан коментар.

        "Реаговали сте као градски оговарач који купи приче са улица и преноси. Која је то моја антисрпска изјава и против државе Србије? Када сам поменуо њихову политику, званичника, а када посебну институцију? Покушали сте да манипулишете", рекао је Марковић.

        Оптужио је Кнежевића да говори неистине и оптужбе без чињеница.

        "Молио бих да се служите чињеницама и фер комуникацијом", казао је Марковић.

        Коментаришући наводе Кнежевића да би протерао Црногорце из Србије, Марковић је казао да је тиме показао да ће се кандидовати да буде министар у Влади Србије против Црне Горе.

        Марковић је рекао да је одлука Србије о забрани летова "Монтенегро ерлајнза" на београдски аеродром “самостална и независна одлука” званичног Београда, коју ће Црна Гора поштовати, али ће, како каже, видети шта иза тога стоји и колико ће трајати.

        Нема љутње, казао је Марковић када је у питању национално здравље и додао да се Црна Гора није љутила на забрану извоза пшенице из Србије.

        Марковић је током "премијерског сата" - одговарајући на питање Кнежевића - рекао да Црна Гора жели да Србија из ове ситуације изађе што пре.

        Србија се, казао је, успешно носи са епидемијом и у влади се надају да ће се то десити брже него што стандарди говоре.

        "У том тренутку ми ћемо бити отворени за српске држављане. Они су, ако то желе бити, добродошли у Црну Гору”, казао је Марковић.

        Рекао је и да Кнежевић покушава да буде ексклузиван по питању антифашизма.

        "Али, немате екслузивитет да узимате споменице и ордења јер је моја цела породица партизанска. Ви сте далеко од антифашистичких вредности јер својим политичким деловањем газите темеље Црне Горе", казао је Марковић коме су у реч упадали посланици ДФ-а из клупа, након чега их је опоменуо председник Скупштине Иван Брајовић.

        Марковић је рекао и да му је син закупио кафић, својим новцем, не државним, те да се тиме поноси.

        У полемици са Кнежевићем, Марковић је тражио да му појасни да ли је, када је казао да би протерао Црногорце из Србије мислио на све грађане Црне Горе или само на "тајкуне и државне функционере".

        Кнежевић је потом тражио паузу да се утврди шта је говорио, што није дозволио Брајовић поручивши да стенограм не може добити.

 

Категорије: 

Коментари