Доживотни затвор за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних лица

БЕЗ МОГУЋНОСТИ УСЛОВНОГ ОТПУСТА – ПРОМЕНЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ

* Гласање са скупштинске галерије пратио оснивач фондације Игор Јурић који је фондацију основао и иницијативу покренуо после свирепог убиства његове малолетне ћерке Тијане

________________________________________________________________________

         СКУПШТИНА Србије усвојила је данас измене и допуне Кривичног законика којима се уводи доживотна казна затвора без условног отпуста за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних особа.

         Тај део измена Кривичног закона део је иницијативе Фондације "Тијана Јурић" коју је потписима подржало 160.000 грађана.

         Гласање је са скупштинске галерије пратио оснивач фондације Игор Јурић који је фондацију основао и иницијативу покренуо после свирепог убиства његове малолетне ћерке.

         Његово присуство посланици су пропатили аплаузом.

         Гласању није присуствовао део опозиционих посланика који бојкотује рад парламента.

         Усвојеним изменама Кривичног закона укида се казна затвора од 30 до 40 година и уместо ње уводи доживотна казна за најтежа кривична дела.

         Та казна предвиђена је за дела убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становнижтва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризма.

         За та дела предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора, што није случај са убицама и словатељима деце и трудница и немоћних лица.

         Изменама закона су пооштрене казне за повратнике учинилаца кривичних дела, за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским приредбама.

         Изменама закона уводи се и ново кривично дело напад на адвокате, што је био захтев Адвокатске коморе Србије.

         Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о кривичном поступку.

         За Тијанин закон осим владајуће већине гласали Вукадиновић, Шеварлић, ЛСВ и СРС

         За измене и допуне Кривичног законика којим се прописује доживотна казна затвора без условног отпуста за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних лица гласали су осим посланик владајуће већине и Ђорђе Вукадиновић из опозиционе посланичке групе "Покрет за Спас Србије Нова Србија", двоје посланика Лиге социјлдемократа Војводине, независни посланик Миладин Шеварлић и посланици радикала.

         Посланик Вукадиновић рекао је агенцији Бета да је из сале изашао одмах пошто је завршено гласање о том закону и настављено о другим тачкама дневног реда.

         Он је рекао да није имао дилему да ли да дође и да свој глас за измене Кривичног закона с обзиром да је и подржао иницијативу Фондације "Тијана Јурић" о увођењу доживотне казне затвора за силоватеље и убице деце и трудница и да је више пута гласао у скупштини да се тај закон уврсти у дневни ред седнице.

         (Бета)

Категорије: 

Коментари