Додик: Зауставићемо ово са Високим судским и тужилачким саветом у Дому народа

ИЗРАЗИО ЖАЉЕЊЕ ШТО СЕ СДС И ПДП НИ ДЕСЕТ ДАНА НИСУ ДРЖАЛЕ ЗАКЉУЧАКА НС РС

* „То је лоше и лоша је порука јер је у закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлука... Ако је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против

______________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да у Дому народа парламента БиХ неће проћи Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) у садашњем саставу, који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић, а који су изгласали СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому БиХ.

        "То је лоше и лоша је порука јер је у ранијим закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлука", рекао је Додик у обраћању на посебној седници Народне скупштине о својим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Председништву БиХ.

        Он је подсетио да су посланици и лидери партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС, једногласно усвојили закључке којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу.

        "Ако је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против, али жао ми је што је јединство трајало овако кратко. Иако имам наду да би се могло повратити поверење које смо имали, нисам неискусан да не знам да ранији опозициони наступи нису били мотивисани нашим окупљањем већ политичким обрачунима".

         Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је са 24 гласа „за" и 11 „против" Предлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савета у садашњем сазиву по хитном поступку који је предложио посланик СДС Драган Мектић.

        Против овог законског предлога гласао је Клуб СНСД, Српски клуб и посланици ХДЗ БиХ.

        Овај законски предлог треба да усвоји и Дом народа да би ступио на снагу.

        Образлажући захтев за разматрање по хитном поступку предложеног закона, Мектић је оценио да је неопходно што пре реформисати ВСТС и правосудни систем, наводећи да је општа перцепција јавности БиХ неповерење у правосудни систем, правну државу и владавину закона, те да је  та институција кључна.

        Предложеним законом предвиђа се да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а спроведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

        Усвојена је иницијатива да Савет министара у року од 90 дана донесе одлуку о провјери диплома свих запослених у државним институцијама у смислу валидности диплома у складу са прописима из области образовања.

        Дата је сагласност да се ратификују финансијски  споразуми вредни око 140 милиона евра намењени за пројекте у РС у областима здравства, образовања, комуналне привреде и инфраструктуре.

 

Категорије: 

Коментари