Додик: Резолуција политичког Сарајева је антисрпска подвала и мора бити одбачена

НА ПОСЕБНОЈ СЕДНИЦИ НС РС УПОЗОРИО: НАПИСАНА ЈЕ РАДИ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ И ДА УМАЊИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

* Милорад ДОДИК  представницима СДС и ПДП, чије странке су подржале изгласавање резолуције о жртвама у Другом светском рату, рекао: „Ви сте патолошки издајници Срба на нивоу Босне и Херцеговине... Сада се може очекивати, а то најављује и високи представник у БиХ, и прича са тражењем закона о забрани негирања геноцида у Сребреници

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ подржала иницијативу да НС РС донесе закључак да остаје при актима које је раније усвојила. И упозорила: „Постоје различите верзије спорне  резолуције. Оно што се појавило у Службеном гласнику и оно што је усвојено нема везе једно с другим. Прво се говори о поштовању жртава усташког режима, па сте онда дошли до поштовања жртава фашистичких режима и покрета. Чему разлике и ко је кога натерао да се дође до уопштене формулације?"

* Радован ВИШКОВИЋ: Историјска је чињеница да су Срби подигли устанак и да су били вође антифашистичког покрета. Српски народ је скупо платио заташкавање злочина, а и до данас се покушавају минимизовати српске жртве

*  Ненад СТЕВАНДИЋ: Бошњачки антифашизам данас може да постоји, али нема историјско упориште. Бошњаци у време Другог светског рата нису ни постојали, а БиХ је била у саставу НДХ

______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, члан Председништва БиХ, оцијенио је на посебној седници Народне скупштине РС да је Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета подвала од стране политичког Сарајева. Подвала пласирана са циљем да промовише своје припремљене истине и да понизи српске жртве.

        Увидом у Резолуцију може се видети да се она отклања од злочина, да се ради о документу који почива на потпуном ревизионизму.

        „И када прочитате само наслов видите колика је то подвала. То је исто оно што су комунисти писали на споменицима где је страдало десетине хиљада Срба. Од тих комунистичких флоскула се отишло даље и Резолуција има за циљ да омаловажи сва страдања Срба у Другом светском рату", рекао је Додик.

        Указао је да се у том документу уопште не наводи геноцид над Србима од стране НДХ, те да је циљ да се управо то стави са стране и да се касније о томе не разговара.

        Такође, нагласио је да се сада може очекивати, а то најављује и високи представник у БиХ, да се отвори прича и тражи усвајање закона о забрани негирања геноцида у Сребреници.

        „У Резолуцији је неко намерно изоставио и холокауст. Ради се о незнању или подвали и манипулацији", рекао је Додик додајући да је подвала и то што Босна и Херцеговина тада није ни постојала као ни Бошњаци који постоје тек од 1993. године.

        Додик је истакао да Резолуција треба да буде одбачена јер представља покушај ревизије историје.

        Када је реч о јасеновачкој грађи, Додик је рекао да је урађен добар посао пребацивањем те грађе у Музеј холокауста где је она сређена, а на тај начин је омогућено и да се интернационализује.

        Додик је посебно нагласио да је срамно то што је и капацитет Републике Српске у Представничком дому обезбеђен гласом из СДА.      

        "Предлажем да се формира комисија Народне скупштине РС са задатком да испита да ли се сви документи из јасеновачке грађе налазе у Архиву Републике Српске", рекао је Додик истичући да није изгубљен ниједан документ из те грађе и да су на савремен начин ти документи копирани и послани у Архив Републике Српске.

        Он је упитао представнике СДС и ПДП зашто једноставно није осуђена миса за Блајбург ако је због тога Резолуција усвајана?

        „Ви сте патолошки издајници Срба на нивоу Босне и Херцеговине", рекао је Додик истичући да је једна обична миса доведена на ниво БиХ, а могао се једноставно позвати кантон или општина да се то забрани.

        Председник РС Жељка Цвијановић рекла је да је начињена озбиљна штета Резолуцијом о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер постоји тенденција да буду написана нека нова страдања.

        Цвијановићева је истакла да се та резолуција одриче озбиљних аката усвојених у Народној скупштини Републике Српске и да је тиме начињена штета.

        "Акте које је усвојила Народна скупштина писали су озбиљни аутори, за разлику од Резолуције, коју је писао незналица или манипулант. Штета је што се говори да ће Резолуција бити достављена Европском парламенту, али и због тога што се не спомињу Јевреји и Роми и што се Независна Држава Хрватска (НДХ) не назива правим именом. Постоји тенденција да се напишу нека нова страдања да се не би причало о старим страдањима", нагласила је Цвијановићева.

        „Мислим да би за Српску било најбоље да ви одустанете (СДС, ПДП) од овога што је усвојено у једном дому парламента БиХ и да потврдимо оно што су били ставови Народне скупштине", рекла је.

        Према њеним речима, лидер СДС-а Мирко Шаровић је у познатом маниру поново у Народној скупштини махао прстом готово претећи.

        "При томе није искористио 20 минута за обраћање и ценим да није имао шта да каже, али није пропустио да мене спомене", рекла је Цвијановићева.

        Она је нагласила да не постоји оригинална јасеновачка грађа и поновила да су се сви у Српској оградили од "блајбуршке мисе" у Сарајеву.

        "Грађу, која је 1991. године пренесена у Козарску Дубицу, а затим 1998. у Архив Републике Српске, чине фотокопије фотографија и докумената сакупљених из других архива и музеја у бившој Југославији, што је 2001. године утврдила и анкетна комисија Народне скупштине Републике Српске", навела је Цвијановићева.

        Коментаришући тврдњу лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да су лажирани подаци о броју жртава, Цвијановићева је рекла да је Музеј Холокауста у Вашингтону саставни део институционалног миљеа САД и да је Бореновић изнео тешку оптужбу на рачун америчке администрације.

        "Представници СДС и ПДП су пропустили прилику и да кажу да су са оним које спомињу из ХДЗ БиХ четири године делили власт на нивоу БиХ и да никада нису поставили питање зашто Драган Човић или неко други из ХДЗ иде у Блајбург", указала је председник РС.

        Подржала је иницијативу да Народна скупштина РС донесе закључак да остаје при актима које је раније усвојила.

        "Међутим, има још једна ствар, а то је чему служе различите верзије резолуције. Оно што се појавило у Службеном гласнику и оно што је усвојено нема везе једно с другим. Прво се говори о поштовању жртава усташког режима, па сте онда дошли да је то резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета. Чему разлике и ко је кога натерао да дођемо до уопштене формулације?", упитала је Цвијановићева.

        Радован Вишковић, премијер Републике Српске, рекао је на посебној седници НС, да ниједан логор није споменут у Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, те да је трагично што се у БиХ у данашње време служе мисе за Блајбург.

        "Историјска је чињеница да су Срби подигли устанак и били вође антифашистичког покрета", рекао је Вишковић истичући да је српски народ скупо платио цену заташкавања злочина те да се данас покушава да се минимизују српске жртве.

        Вишковић је позвао НСРС да одбаци Резолуцију јер је то исправан пут истине и правде.    

        Ненад Стевандић, председник Уједиње Српске, рекао је да не постоји политичар из Републике Српске ни било ко у СПЦ ко није био против мисе за Блајбург.

        "О миси за Блајбург могли су да одлуче Кантон Сарајево и Федерација БиХ, а зашто је нису забранили?", упитао је Стевандић, додајући да бошњачки антифашизам данас може да постоји али нема историјско упориште јер Бошњаци тада нису ни постојали, а БиХ је била у саставу НДХ", рекао је Стевандић.

        Такође, нагласио је да нико нема право да баштини антифашизам више од Срба наглашавајући да је неприхватљиво што се Јевреји и Роми не спомињу.

        Када је реч о јасеновачкој грађи, Стевандић је рекао да је тада био први пут спреман да почини кривично дело, односно да украде јасеновачку грађу и сакрије је од Сфора који је тада то тражио.

 

Категорије: 

Коментари