Додик посланицима СДС и ПДП: Ви сте једна пета колона

ОПТУЖИО ИГОРА ЦРНАТКА ДА ЈЕ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА ОСТАВИО БЕЗ СРБА У ВРХУ

* „Имамо проблем што не знамо шта ради  министарка спољних послова (Бисера Турковић). И данас, када лидер СДА Бакир Изетбеговић напада Србију и све српско, СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому парламента БиХ гласају за Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савета. Гласате са онима који су избацили из Сарајева 150.000 Срба, са онима који држе причу о жртви...“

* Објаснио зашто судије уместо страних треба да бира Председништво, а потврђује Дом народа парламента БиХ: „Зато јер Устав прописује да двоје бира Српска, четири ФБиХ, а три председник Европског суда. Да би Српска променила на три, мора променити Устав, али не можемо доћи до закона, а камоли до Устава“

__________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да су Игор Црнадак и ПДП оставили Министарство иностраних послова (МИП) у Савету миинстара без иједног Србина на првих шест челних позиција, због чега Српска има проблем са радом те заједничке институције чији руководиоци причају лоше о Републици.

        Додик је Црнатка оптужио да је као бивши министар иностраних послова и радећи у неким другим институцијама деловао према налозима странаца, наводећи да о томе сведочи и ранија ситуација у Савету министара када је Српској нанесена огромна штета причом о паравојним формацијама.

        Реплицирајући Црнадку, који је посланик ПДП-а, Додик је рекао да и Бисера Турковић, која је сада на челу МИП-а, прича лоше о Српској странцима и страним амбасадорима.

        "Ми сада имамо проблем у томе што не знамо шта ради та министарка. И данас, када лидер СДА Бакир Изетбеговић напада Србију и све српско, СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому парламента БиХ гласају за Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савета /ВСТС/ у садашњем саставу. Гласате неколико дана након постигнутог јединства у Српској и усаглашених закључака Народне скупштине са онима који су избацили из Сарајева 150.000 Срба, који држе причу о жртви... Ви сте једна пета колона", рекао је Додик.

        Он је поновио да поменути закон у вези са ВСТС-ом неће проћи у Дому народа парламента БиХ, поручивши да ће на изборима објаснити народу Српске зашто опозиција није за јединство када је реч о кључним питањима за Србе у БиХ.

        Додик је поновио да опозицију у Српској боли што више нису у Савјету министара и на власти у заједничким институцијама, чему се и даље надају.

        Појаснио је зашто судије уместо страних треба да бира Председништво, а потврђује Дом народа парламента БиХ:

        „Зато јер Устав прописује да двоје бира Српска, четири ФБиХ, а три предсједник Европског суда. Да би Српска промијенила на три, мора променити Устав, али не можемо доћи до закона, а камоли до Устава“.

        Истакао је да су посланици СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ поступили издајнички у условима када лидери СДА Бакир Изетбеговић, СББ Фахрудин Радончић и ДФ Жељко Комшић држе лекцију српском народу.

        Додик каже да опозиција, уколико има храбрости, треба да потпише иницијативу да буде повучена сагласност Српске за формирање Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

        Он је поновио да иза себе оставља многе значајне пројекте у Републици Српској и да ће у наредном периоду још многи бити реализовани.

        Додик је навео да су изграђене болнице у Српској /Бијељина, Источно Сарајево, Невесиње/, значајне путне комуникације /Чемерно, ауто-путеви/, зграде Владе и Радио-телевизије Републике Српске, ревитализована Јахорина и остали значајни пројекти, те упитао опозицију шта је урадила када је била власт?

 

Категорије: 

Коментари