Додик: Мигранте треба без оклевања депортовати у земље из којих су дошли

СКУПШТИНИ ПРЕДОЧИО ДА МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА САД ПОВОДОМ ПОДАТАКА О ПУТНИЦИМА ТРЕБА ОДБИТИ

* Посланицима предочио: „Меморандум задире у уставно-правни поредак, њиме сескрнави уставна надлежност Српске и угрожавањен интерес. Република Српска нема ниједан разлог да се двоуми јер оно што је мимо Устава и мимо интереса и надлежности институција Републике Српске не може да буде прихваћено таман на другој страни биле САД и све друге земље заједно... Ако не подржите изјаву којом сам тражио да се ово поништи, онда ћете подржати Џаферовића и Комшића“

* „Мигранти су проблем који је произвела Европска унија олако обећавајући уточиште. И даље не пристајемо да у Српској постоје центри за мигранте, а тражили су три - у Залужанима код Бањалуке, у Бијељини и Трнову. Сада у БиХ имамо 2.000 миграната из Бангладеша. Какве везе они имају са Сиријом?“

___________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да је одлука о одобравању и закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства безбедности у Савету министара и Министарства унутрашње безбедности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по интересе Републике Српске и да није у складу са Уставом БиХ.

        Истакао је да се Меморандумом задире у уставно - правни поредак и покушава скрнавити уставна надлежност Српске те да је њиме угрожен интерес Републике Српске.

        У Бањалуци је одржана посебна седница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици, на захтев Додика ради изјашњавања о изјавама члана Председништва БиХ из Републике Српске о проглашењу одлука Председништва БиХ, усвојених без консензуса на седници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.

        Реч је о три одлуке Председништва БиХ, које су донесене прегласавањем српског члана Председништва - Одлуци о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбедности у Савету министара и Министарства унутрашње безбедности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлуци о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености PIRLS 2021 и Одлуци о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцењивање ученика (PISA) 2021.

        - Овај меморандум искључује било какву могућност да по овим питањима буде ангажована полиција Републике Српске и друге агенције на простору Републике Српске и то је кључни разлог зашто сам сматрао да не треба дозволити да овај Меморандум добије подршку - истакао је Додик обраћајући се на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

        Додик је рекао да Меморандум садржи низ материјалних повреда и да нису уважена мишљења Владе, институција Републике Српске нити представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

        - Неколико пута смо разматрали ово питање, чак је и Председништво БиХ, сматрајући да није све у складу са постојећом уставно-правном структуром, неколико пута враћало овај документ на дораду, тражећи од надлежних институција из БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и кантона да доставе своја мишљења о томе - подсетио је Додик.

        - Верујем да ово нема никакве везе са суштином одлучивања на нивоу БиХ, него има везе са политичким препуцавањем што је подразумевало да се наводно супротставимо САД у погледу неприхватања оваквог меморандума - нагласио је.

         “Молим вас да заштитите интересе Републике Српске. Моје покретање овог питања у НСРС је самоиницијалног карактера, а овдје је мјесто одлуке. Ми морамо као Српска афирмисати да је Република Српска мјесто одлуке. Овдје се морамо појавити кад год угрозе наша права. Нећу оклијевати ни на бизарним стварима да покренем витални национални интерес. Превише је било скрнављења наших права. На вама је да одлучите шта ћете урадити. Ја вас позивам да одбацимо ове одлуке и да подржите изјаве које сам дао. У другом случају, мислим да би то било лоше за Републику Српску. Ако не подржите изјаву којом сам тражио да се ово поништи, онда ћете подржати Џаферовића и Комшића. То је јасно".

        Српски члан Председништва БиХ је рекао да Република Српска нема ниједан разлог и потребе да се двоуми у вези са тим, истичући да оно што је мимо Устава и мимо интереса и надлежности институција Републике Српске не може да буде прихваћено "таман на другој страни биле САД и све друге земље заједно".

        - У овом погледу тражим подршку Народне скупштине да одбаци ову одлуку о одобравању Меморандума јер сматрам да она није у складу са Уставом, не обезбеђује адекватно место институција Републике Српске у спровођењу закона и овог Меморандума - истакао је Додик.

        Он је рекао да је Меморандум неспроводив на нивоу БиХ, имајући у виду да Министарство безбједности нема никаквих формалних разлога нити овлаштења да спроводи овакав споразум и да је одговорност дислоцирана из неких других полицијских агенција које раде на овим питањима.

        - Само примитиван приступ би ишао из ФБиХ да се то објашњава како је Република Српска против борбе против тероризма и организованог криминала јер то није тачно - нагласио је Додик.

        Додик је рекао да је на сва три питања за која је тражио подршку Народне скупштине Републике Српске угрожен интерес Републике Српске, имајући у виду да се задире у уставно-правни поредак и покушава дислоцирати одговорност везано за поједина питања.

        Додик истакао је да Република Српска има најјаснију политику о мигрантима чији је кључни став да се мигранти без оклевања депортују у земље из којих долазе.

        - Сматрамо да су мигранти проблем који је произвела Европска унија олако обећавајући уточиште, након чега је прекинула комуникацију у вези са доласком миграната, због чега се они сада једино могу "паркирати" у БиХ и наводно чекају да пређу у ЕУ, а до тада се овде у БиХ размештају - констатовао је Додик.

        Он је подсетио да је власт Републике Српске одбила раније донесене одлуке Савета министара да на простору Српске буду формирана три центра за смештај миграната, и то у Залужанима код Бањалуке, у Бијељини и Трнову.

        Додик је напоменуо да су тада поручили да нигде у Републици Српској неће бити прављени центри за мигранте и да Српска не жели њихово окупљање на својој територији.

        - Успешно смо се носили све ово време, уз неке мале инциденте које смо имали. Без обзира на понуђену помоћ и новчана средства неких европских субјеката, одбили смо да на простору Српске формирамо центре - рекао је Додик.

        Он је додао да је ФБиХ одлучила да прави центре за мигранте, те поновио да је Српска против њиховог присуства на својој територији.

        - Против смо извођења војске на границу са Србијом јер то има низ реперкусија. Сматрамо да треба појачати активности Граничне полиције, полиције Српске и осталих полиција у БиХ, да постоји заједничка способност да се на то реагује - истакао је Додик.

        Он је навео да је у последње време у БиХ највише миграната, више од две хиљаде, дошло из Бангладеша, што нема везе са причом о Сирији.

        - Наш кључни став јесте да се мигранти без оклевања депортују у земље из којих долазе - закључио је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари