Додик: Чланство БиХ у НАТО више се не прејудицира – нека ово сви запамте

ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ ПОКУШАВАЛИ ДА ОМЕТУ НАСТУП СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ

* Тврдили да документ који је Додик доставио Скупштини не одговара оригиналу на енглеском који је послан у Брисел у сједиште НАТО

* Милорад ДОДИК је наставио излагање и рекао да је и текст на енглеском већ на страници Председништва БиХ и да се и то може погледати,  да је доставио превод на српски документа који је упућен у НАТО, те да ће посланици моћи да остваре увид у све релевантне документе

* Потом је нагласио: „Ово је резултат озбиљног напора како бисмо дошли до документа који је конзистентан а који не прејудицира чланство. То су кључне речи и волео бих да то упамтите и ви и јавност... Не ради ни о каквој подвали или издаји, али се о издаји може разговарати јер су неки посланици унели заставе НАТО и тиме га промовишу. Било би добро да се мало консолидујете!

_______________________________________________________________________

        ПОСЕБНА седница Народне скупштине Републике Српске о Програму реформи БиХ почела је бурно након што су представници опозиције почели да тврде да документ који је Милорад Додик доставио Скупштини не одговара оригиналу на енглеском који је послан у Брисел у седиште НАТО.

         Миладин Станић, председник Клуба СДС-а и Небојша Вукановић, члан посланичког клуба СДС-а, наставили су да говоре током Додиковог обраћања народним посланицима, у којем је почео образлагање свог предлога да скупштина прихвати овај документ.

        Опозициони посланици су звиждали и ометали Додиков говор узвицима"подвала", "преварили сте народ", "издаја" и "нећемо у НАТО".

        У неколико наврата чуло се и како траже да им се дозволи пауза.

        Додик је рекао да је доставио превод на српски документа који је упућен у НАТО, те да ће посланици моћи остварити увид у све релевантне документе.

        "Ово је резултат озбиљног напора како бисмо дошли до документа који је конзистентан а који не прејудицира чланство. То су кључне речи и волео бих да то упамтите и ви и јавност", рекао је Додик.

        Опозиција током Додиковог излагања тражи повреду пословника, а почели су и да лупају по клупама.

        Упркос томе, Додик је наставио излагање и рекао да је и текст на енглеском већ на страници Председништва БиХ, и да се и то може погледати.

        "Ја разумем да је ово демократија и поштујем њихов став. Поштујем и чињеницу да нису гласали о војној неутралности, као што поштујем чињеницу да су усвојили Акциони план од 156 страна у којем је био дио и о реформи полиције“, рекао је Додик.

        Рекао је да је опозиција - док је била на власти у Сарајеву - починила националну издају и позвао опозицију "да наставе да лупају".

        Додао је да опозиција није поштовала резолуцију о војној неутралности Републике Српске, и да је послао писмо тадашњем српском члану Председништва који му је одговорио, како тврди, да Додик то није разумео.

        Додик је истакао да се не ради ни о каквој подвали или издаји, али да се о издаји може разговарати уз опаску да су неки посланици унели заставе НАТО и да га тиме промовишу.

        "Било би добро да се мало консолидујете", рекао је Додик.

        Недељко Чубриловић, председник НС РС, изрекао је опомену Драшку Станивуковићу.

        Додик је истакао да верује да је направљен добар посао за Републику Српску јер сада БиХ не прејудицира чланство у НАТО, чиме је Српска, како је истакао, остала доследна војној неутралности РС.

        Седници присуствују председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, представници Републике Српске у институцијама БиХ и председавајућа Већа народа Републике Српске Нада Тешановић.

 

Категорије: 

Коментари