Чубриловић: Запад „Инцковим законом“ гура унитаризацију БиХ и појачава притисак на Србију

„ЖЕЛЕ ДА НАПРАВЕ ДРЖАВУ КОЈА НЕ БИ ОДГОВАРАЛА СРПСКОМ НАРОДУ“

* На питање да ли постоји опасност од сегрегације унутар БиХ, када нико од српских политичара, новинара и других јавних личности неће моћи отићи у ФБиХ, плашећи се хапшења, Чубриловић је одговорио да сматра да ће сви актуелни политичари показати разумевање за кораке које Српска предузима, а да се ситуација неће додатно погоршати

* “Сада се све лоше ствари које су неке земље учиниле у другом историјском периоду приписују српском народу... Одлучујућу улогу у томе одиграли су интереси спољних играча, који се не поклапају са интересима народа који овде живе”

* „Руска Федерација даје примјер како би вањске снаге требало да делују и буду присутне у БиХ”

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић уверен је да иза наметања закона Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида стоји жеља Запада да оправда унитаризацију БиХ, као и да изврши додатни притисак на Београд.

       Чубриловић је у ексклузивном интервјуу за међународно издање Федералне новинске агенције на Балкану рекао да је тешко рећи шта је крајњи циљ Инцкове иницијативе, али да ће можда постати разумљивије ако се узму у обзир ставови неких бошњачких политичара који се понашају као да је високи представник секретар њихове организације или од њих прима плату.

       Крајњи циљ, истакао је, јесте стварање државе која не одговара интересима српског народа - унитарна БиХ, што је супротно дефиницији из Дејтонског споразума, а високи представник је учествовао у овом пројекту.

       Он је истакао да се стиче утисак да се све такве одлуке доносе у интересу само једног народа, једне политичке снаге у БиХ, док српски народ никада није добио једнаку прилику да одбрани свој статус и свој положај, али је указао да Република Српска има своја овлаштења која настоји очувати.

       Чубриловић је подсетио да је Република Српска усвојила закон у којем се наводи да се одлука високог представника на њеној територији неће примењивати, као и измене Кривичног закона.

       Он је напоменуо да је на седници парламента демонстрирано апсолутно јединство, а потврђено је и гласањем за ова два закона у парламенту, а сви посланици су гласали “за” - и владајућа странка и опозиција.

       На питање да ли постоји опасност од сегрегације унутар БиХ, када нико од српских политичара, новинара и других јавних личности неће моћи отићи у ФБиХ плашећи се хапшења, Чубриловић је одговорио да сматра да ће сви актуелни политичари показати разумевање за кораке које Република Српска предузима, а ситуација се неће додатно погоршати.

       Појашњавајући зашто високи представник није потребан и какву је штету нанео Републици Српској, Чубриловић је рекао да је одузео је овлашћења Републици Српској, фаворизовао једну политичку снагу и један народ, да су све одлуке само додале уље на ватру, а нису помогле стабилизацији ситуације.

       Он је указао како је неопходно да локални политичари имају одлучујућу улогу у изградњи политичке ситуације у држави и доношењу најважнијих одлука за БиХ.

       Чубриловић је истакао да је једини начин да БиХ почне решавати своје проблеме без спољног утицаја, без утицаја међународне заједнице.

       Он је истакао да улога страног фактора у унутарполитичкој кризи у БиХ није мала, али је нагласио да је Инцко одлазећи оставио политички хаос у земљи.

       “Сада се све лоше ствари које су неке земље учиниле у другом историјском периоду приписују српском народу... Одлучујућу улогу у томе одиграли су интереси спољних играча, који се не поклапају са интересима народа који овде живе”, сматра Чубриловић.

       Чубриловић је захвалио Русији и њеним представницима на њиховом доприносу у борби за функционисање међународног права на овој територији.

       Када је реч о предлогу Русије и Кине Савету безбедности УН о престанку мандата високог представника, Чубриловић је рекао да је руска иницијатива дала БиХ наду, да тај приступ има све позитивне конотације.

       „Жао нам је што резолуција није усвојена. Мислим да би у овом случају ситуација била много боља него сада, након такве одлуке високог представника. Руска Федерација даје пример како би вањске снаге требало да делују и буду присутне у БиХ”, рекао је Чубриловић.       Нагласио је да руски амбасадори добро разумеју унутрашњу политику у БиХ, да Русија овде никада није стварала никакву конфликтну ситуацију преко својих представника.

       „Желео бих да изразим своју захвалност Русији и свим амбасадорима који су овде радили. Схватамо колико је Русија својим положајем у Савету безбедности УН утицала на то да је српско питање постало уочљивије на међународној политичкој сцени”, додао је он и подсетио да су знак захвалности неким руским представницима подигнути споменици.

       Он је уверен да Русија са великом пажњом прати оно што се дешава у БиХ и Републици Српској и да је Руска Федерација посвећена развоју сарадње, чврсто подржавајући потребу поштовања Дејтонског споразума, а уверен је и да је дошло време да Канцеларија високог представника напусти ове просторе.

       Чубриловић је напоменуо да је познат став политичара из Републике Српске када је реч о Кристијану Шмиту, да он као нови високи представник није прошао неопходну законску процедуру, те да се још не може проценити коју ће улогу одиграти и које је обавезе преузео на себе.

       „Мислим да ће му бити потребно много труда да Републици Српској покаже своје добре намере. Биће изузетно тешко. Изабран је кршећи процедуру, а његови акредитиви су са становишта међународног права под великим знаком питања. Ако настави политику својих претходника, онда дефинитивно неће моћи постићи позитивне промене у БиХ”, рекао је Чубриловић.

       Он је напоменуо да су представници политичких партија из Републике Српске одлучили да не учествују у раду институција на нивоу БиХ док не буде решено питање наметнутог закона.

       Чубриловић је напоменуо да је одлука Валентина Инцка привремене природе до гласања у парламенту БиХ, али да је и без тога одлука већ на снази, а на питање да ли је парламент БиХ може укинути, Чубриловић је рекао да не може.

       “Поступаћемо у складу са одлуком наших институција. Што се тиче поништавања ове одлуке, само је високи представник може повући”, додао је Чубриловић, који сматра да је ту одлуку требало да откаже Шмит ако жели добро БиХ, њен развој и приступ уласку у ЕУ.

       Када је реч о резолуцији Скупштине Црне Горе о забрани негирања “геноцида” у Сребреници, Чубриловић је рекао да нема ништа добро у томе, да су се само осрамотили.

       „Све је то део јединствене геополитичке стратегије, све је то била припрема за сличну одлуку у БиХ”, рекао је Чубриловић и додао како су то загонетке једне политике коју међународна заједница води према српском народу у региону, посебно према Републици Српској.

       Сматра и да је то дио плана да се изврши притисак на Србију и српски народ као кључни фактор у региону, а очигледно је и дио политичког притиска на Републику Српску, али и припреме за касније одлуке, које ће се односити и на Србију.

       О изјавама специјалног представник Стејт департмана САД за Балкан Метјуа Палмера током последње посете БиХ да Русија “изазива напетост” и “уноси раздор” међу народима, Чубриловић је рекао да он уноси раздор таквим изјавама, уместо да ублажи ситуацију.

       “Оваквим изјавама Палмера не треба придавати велику тежину. Морамо радити на томе да наша политика буде што креативнија како би била добра за све народе. Нема разлога за такву нетолеранцију. А САД једноставно не могу да се помире са чињеницом да је Русија поново постала снажна сила”, сматра Чубриловић.

 

Категорије: 

Коментари