Чубриловић: Српска има уставне механизме да се заштити од мајоризације у БиХ

„РЕПУБЛИКА СРПСКА ИМА СПРЕМАН ОДГОВОР УКОЛИКО СЕ УЦЕНЕ ИЗ САРАЈЕВА НАСТАВЕ“

Кадар из интервјуа "Слову"

* „Политичко Сарајево тешко прихвата право РС да на нивоу БиХ има своје легитимне представнике, што је потпуно неприхватљиво и штетно за све. Ово је и питање примене Устава

* РС остаје привржена изворном Дејтонском споразуму и њене институције и народ неће прихватити ништа што би нарушило уставна права и положај Српске. Република Српска је данас ентитет унутар дејтонски уређене БиХ

* „Одузете надлежности се могу вратити, али ће то бити тешко. Парламенти Републике Српске и Федерације БиХ, и заједнички парламент на нивоу БиХ треба да се сложе за враћање надлежности, што ће се тешко догодити. Пренесене надлежности, које сада углавном врше бројне агенције, треба вратити у надлежност ентитета, али то се не може убрзо догодити, посебно ако међународна заједница не буде расположена за то

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Српска има уставне механизме да се заштити од мајоризације у БиХ.

        Он је додао да када би се они поштовали и примјењивали, не би било никаквих проблема, али проблем је у томе што се Устав БиХ занемарује и злоупотребљава, што се често промовише закон силе, а не сила закона и аргумената.

        "Ми се сада суочавамо са проблемом да се изабраним представницима из РС не дозвољава да преузму позиције на нивоу заједничких органа БиХ, конкретно мислим на Савет министара, иако су добили гласове бирача у РС. Политичко Сарајево тешко прихвата право РС да на нивоу БиХ има своје легитимне представнике, што је потпуно неприхватљиво и штетно за све. Ово је и питање примјене Устава, Изборног закона и других аката. Дакле, како легитимитета, тако и легалитета", истакао је Чубриловић за лист "Слово" из Кичинера у Канади.

        Он је нагласио да РС има спреман одговор уколико се уцене из Сарајева наставе, а то је поштовање Устава БиХ, Устава Републике Српске, али и развој и јачање институција Српске, привредног живота, као и подизање стандарда свих грађана.

        Чубриловић је истакао да РС остаје привржена изворном Дејтонском споразуму и да њене институције и народ неће прихватити ништа што би нарушило уставна права и положај Српске.

        "Република Српска је данас ентитет унутар дејтонски уређене БиХ. Нико нормалан и одговоран данас не може оспоравати њено постојање, иако је таквих покушаја у прошлости било. За разлику од стања одмах после рата, у ком је Република Српска била оптерећена нерешеним питањима избеглица и расељених лица, уништене привреде и већег дела инфраструктуре, данас је стање значајно боље и у свим сегментима живота прилично стабилно", рекао је Чубриловић.

        Чињеница је, каже он, да и данас има тешкоћа, али институције власти имају изграђене механизме за њихово решавање.

        Говорећи о томе да су у претходном периоду бројне надлежности пренесене са нивоа Републике Српске на ниво БиХ, што је утицало на слабљење њене позиције, председник Народне скупштине је истакао да су готово све надлежности пренесене под притиском међународне заједнице и Канцеларије високог представника /ОХР/, те да су у таквој ситуацији и представници Републике Српске гласали у институцијама БиХ, осим у неколико примера, када су српски политичари сами донели одлуку, уз велики претходни притисак.

        "Остале надлежности су пренесене наметањем закона, одлука и других аката од стране ОХР-а. Осим пренесених надлежности, у складу са Уставом /одбрана, индиректни порези, делови правосудног система/, међународна заједница је успоставила још неколико нових надлежности на нивоу БиХ, нпр. део полицијских послова, Суд БиХ, Тужилаштво БиХ", навео је Чубриловић.

        На питање да ли постоји могућност да се део тих надлежности врати на ниво Републике Српске, он је рекао да постоји теоријска могућност, али је процедура враћања ових надлежности компликована.

        "Парламенти Републике Српске и Федерације БиХ, и заједнички парламент на нивоу БиХ треба да се сложе за враћање надлежности, што ће се тешко догодити. Пренесене надлежности, које сада углавном врше бројне агенције, треба вратити у надлежност ентитета, али то се не може убрзо догодити, посебно ако међународна заједница не буде расположена за то", појаснио је Чубриловић.

        Он је рекао да је највећи проблем то што су се надлежности преносиле стихијски.

        "На исти начин су и формиране ове агенције на нивоу БиХ, које готово и не функционишу. То нам говори да враћање надлежности ентитетима не познаје утврђену процедуру", истакао је Чубриловић.

        Чубриловић је рекао да су највећи изазови који се налазе пред Републиком Српском поштовање изворног Дејтонског споразума, обезбеђење равноправног положаја српског народа у БиХ, затим економски развој за бољи живот свих грађана, борба за заустављање демографског пада, демографски опоравак, као и модернизација друштва и хватање прикључка са развијеним светом, уз задржавање неких њених специфичности.

        Када је реч о подршци Руске Федерације и председника Владимира Путина Републици Српској и заштити њених уставних надлежности, Чубриловић је рекао да је подршка Русије од изузетног значаја, јер је реч о велесили која има право вета у Савету безбедности, као и велики утицај у бројним другим међународним организацијама, од Интерпола, УНЕСКО-а и других.

        "У том смислу, за Републику Српску је јако битно да има добре односе са свима који не доводе у питање њено постојање, а посебно са значајним државама", нагласио је Чубриловић, наводећи да Русија и председник Путин подржавају целовитост БиХ и залажу се за мир на Балкану у целини, те сарадњу у складу са актима Уједињених нација и међународним правом.     

        (Срна)

 

Категорије: 

Коментари