Чубриловић: Скупштини Српске још није стигла иницијатива за одустајање од Оружаних снага БиХ

„БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ РЕМЕТИЛАЧКИХ ФАКТОРА У БиХ“

Недељко Чубриловић

* Војска Републике Српске била присутна у Дејтонском споразуму. Они који су учествовали у формирању Оружаних снага БиХ могу да дају свој став и мишљење о раду те војске, контроле рада и не треба спорити право једној од страна која је учествовала у формирању Оружаних снага да изнесе своје виђење о томе"

* Чубриловић је Бакиру Изетбеговићу поручио да "мора да схвати да је он један од највећих реметилачких фактора у БиХ" и да "није демократија оно што он издиктира, а три странца подрже"

* "Нама у БиХ компромис мора бити главна реч. Морамо налазити компромисна решења око којих ће се сложити већина народа како бисмо могли функционисати онако како то и нормалан свет очекује од нас, а не никако наметањем и некаквом полудиктатуром"

______________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Српска била активни учесник у формирању Оружаних снага и да може о томе да расправља, али да још није стигао захтев за одржавање посебне седнице на којој би се расправљало о повлачењу сагласности на формирање Оружаних снага /ОС/ БиХ и Управе за индиректно опорезивање /УИО/.

       "Никакав званичан захтев Народној скупштини о том питању није дошао, али морамо имати у виду чињеницу на који начин су формиране Оружане снаге БиХ јер је Војска Републике Српске била присутна у Дејтонском споразуму. Они који су учествовали у формирању Оружаних снага БиХ могу да дају свој став и мишљење о раду те војске, контроле рада и не треба спорити право једној од страна која је учествовала у формирању Оружаних снага да изнесе своје виђење о томе", рекао је Чубриловић.

       Он је за Н1 истакао да ће се, када тај захтев стигне, о њему изјаснити Колегијум Народне скупштине.

       Према његовим речима, повлачењем сагласности на формирање Оружаних снага БиХ и Управе за индиректно опорезивање, забранило би се и деловање Сипе и правосудних институција БиХ на простору Српске.

       Он је навео да је код већине грађана у БиХ, начин на који БиХ функционише одавно изгубио кредибилитет, те да неки званичници из реда бошњачког народа користе прилику на многим скуповима по свету да нападају Републику Српску и српски народ.

       Чубриловић је појаснио да је морао да реагује и на излагање лидера СДА Бакира Изетбеговића коме је поручио да "мора да схвати да је он један од највећих реметилачких фактора у БиХ" и да "није демократија оно што он издиктира, а три странца подрже".

       "Нама у БиХ компромис мора бити главна реч. Морамо налазити компромисна рјшења око којих ће се сложити већина народа како бисмо могли функционисати онако како то и нормалан свет очекује од нас, а не никако наметањем и некаквом полудиктатуром", поручио је Чубриловић.

       Чубриловић је истакао да нема чега да се плаши Република Српска и да је недопустиво да се у БиХ више поштује реч странца, који у овој зеmљи проведе одређено време и оде из ње, него њених званичника.

       Говорећи о састанку Бакира Изетбеговића са председником Хрватске Зораном Милановићем, он је рекао да политичари у БиХ међусобно треба да разговарају без посредовања странаца, па барем то биле и најближе комшије.

       "Када они дођу до решења или до полурешења онда ту може помоћи и сусед и било који свет ако имају добре намере према овој држави. Када је реч о посетама Београду представника Републике Српске, мора се имати у виду да Српска има потписан Споразум о паралелним специјалним везама, а које опет Дејтон препознаје. Нама не треба сметати сарадња са Србијом или једног дела БиХ са Хрватском, то треба да доприноси изградњи наших бољих добросуседских односа", нагласио је Чубриловић.

       Након што су дипломате откриле да ЕУ више не може гарантовати чланство за шест земаља западног Балкана, Чубриловић је мишљења да се мора радити на европском путу БиХ без обзира на то да ли ће БиХ ући у ту европску заједницу.

       "Треба да усвојимо европске стандарде, а онда ће ваљда то некад неко препознати", поручио је Чубриловић.

 

Категорије: 

Коментари