Чубриловић: РепубликаСрпска неће још дуго трпети садашње стање у БиХ

„БОШЊАЦИ СУ СВЕ СВОЈЕ КАРТЕ БАЦИЛИ НА СТРАНЦЕ – ОД ОХР ДО АМБАСАДА“

* „Бошњачки политичари мисле да је сврха њиховог постојања и деловања оспоравање постојања и надлежности Републике Српске. Њих ништа друго не интересује. Они би да преузму надлежности које сад по Уставу БиХ имају ентитети, да њих развласте, да формирају нове институције и органе на нивоу БиХ, иако ни постојећи нису испунили очекивања и разлоге свог постојања

* „Међународна заједница је саставни део  оркестриране харанге која се већ годинама води против Републике Српске и српског народа, без обзира да ли он живи у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Хрватској или негде друго. Нажалост, међународна заједница, тачније један њен део, овдје није део решења, већ део проблема

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су Бошњаци у БиХ страна која опструише свако договарање домаћих политичких актера, јер су све карте бацили на странце, од ОХР-а па до амбасада и других, пошто се уздају да ће они умјесто њих издејствовати решења која су најбоља за њих.

       - Актуелни бошњачки политичари, без обзира на то из које политичке опције долазе - разлика између њих је минимална, тактичке природе и домета - полазе од тога да су Бошњаци најбројнији народ у БиХ, што је тачно и што нико и не оспорава, али они иду и даље, па из те чињенице изводе већа права за себе у односу на права других конститутивних народа. Е, тако не може! И неће моћи! Јер, БиХ се може градити и она може опстати само уколико је базирана на равноправности све три њена народа и два ентитета - истакао је Чубриловић.

       Он је за лист „Слово“ из Кичинера у Канади рекао да у БиХ нема доминантних народа, јер она није попут Србије, Словеније или Мађарске, на пример, у којима се зна који је народ већински, па су и те државе примарно државе већинских народа.

       - Што се нас Срба тиче, ми ћемо се борити да сачувамо свој положај и права конститутивног народа, што нам је гарантовано и Дејтонским мировним споразумом - истакао је Чубриловић, додавши да су свакодневни покушаји оспоравања дејтонске позиције Републике Српске, самим тим и Устава БиХ.

       Председник Народне скупштине Српске рекао је да су Срби у ФБиХ статистичка грешка, а при томе Бошњака у Републици Српској има око 14 одсто и нико их не доводи у питање.

       Он је нагласио да се у БиХ свакодневно крши Дејтонски мировни споразум, односно Устав БиХ, те да примјера за то има безброј, од деловања Уставног суда БиХ, до понашања политичких органа на нивоу БиХ, па чак и органа правосуђа.

       - Бошњачки политичари мисле да је сврха њиховог постојања и дјеловања оспоравање постојања и надлежности Републике Српске. Њих ништа друго не интересује. Они би да преузму надлежности које сад по Уставу БиХ имају ентитети, да њих развласте, да формирају нове институције и органе на нивоу БиХ, иако ни постојећи нису испунили очекивања и разлоге свог постојања. Све то ствара атмосферу да се Република Српска мора бранити од тих насртаја на свој суверенитет, који је наравно ограничен, јер Република Српска је ентитет, а не држава у пуном капацитету, а не да сву своју пажњу и енергију усмери на влстити економски и социјални развој.

       Да би се та суморна артмосфера некако променила, Република Српска је пре неколико недеља предложила платформу за разговоре унутар БиХ о њеној даљој судбини, односима унутар ње, али без иностраног посредовања у тим разговорима. Нажалост, бошњачка страна није показала интерес за такве разговоре и евентуално договоре за будућност БиХ. Због тога она и јесте упитна, јер такво стање у њој је неподношљиво и Република Српска га неће још дуго моћи трпети - поручио је Чубриловић.

       На питање како се у свему томе понаша међународна заједница, Чубриловић је одговорио да је она саставни део те оркестриране харанге која се већ годинама води против Републике Српске и српског народа, без обзира да ли он живи у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Хрватској или негде друго.

       - Нажалост, међународна заједница, тачније један њен дио, овде није дио решења, већ део проблема. Јер, не би се бошњачка страна понашала тако како се понаша да нема прећутну или отворену подршку међународне заједнице. У свему томе, највећи проблем је деловање високог представника тзв. међународне заједнице у БиХ, који за 25 година, колико та институција постоји и делује у БиХ, није постигла резултате због којих је основана. То се може рећи и за деловање Трибунала у Хагу - истакао је Чубриловић.

 

Категорије: 

Коментари