Чубриловић: Република Српска не тражи сецесију него доследну примену Дејтона

СРПСКА ИМА ПРАВО И НАДЛЕЖНОСТ ДА ШТИТИ СВОЈ УСТАВНИ ПОЛОЖАЈ“

* „Већина бошњачких политичких актера у БиХ, потпомогнута неким представницима међународне заједнице, није спремна да се врати на изворна дејтонска решења и поштује положај, овлаштења и одговорности ентитета у БиХ. Због тога легитимне власти РС нису имале други избор, него да о свом статусу обавесте земље које су потписинице Дејтонског мировног споразума, у овом случају Србију, те да о томе разговарају са легалним и легитимним представницима те земље

__________________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да Српска има право и уставну надлежност да штити свој уставни положај, који је потврђен Дејтонским мировним споразумом, и да о томе информише све његове потписнике и гаранте, али и друге актере на домаћој и међународној сцени.

       Поводом „Информације о положају и о статусу Републике Српске у БиХ“, коју је Влада усвојила 20. августа и доставила Србији, Чубриловић је рекао да је то политички документ у којем се аналитички и аргументовано указује на кршење Дејтонског мировног споразума.

       Споразум, тврди Чубриловић, крши политичко Сарајево, које себе неовлаштено представља као глас целе БиХ, те поједини међународни представници у БиХ.

       „Информација представља континуитет политичких ставова у Републици Српској који су утврђени у закључцима Народне скупштине, посебно оним који се односе на Информацију у вези антидејтонског деловања Уставног суда БиХ и на Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске", нагласио је Чубриловић.

       Република Српска, напомиње Чубриловић, у континуитету указује на дерогирање Устава БиХ, који је Анекс четири Дејтонског мировног споразума, и тражи од свих релевантних политичких субјеката и фактора у земљи и међународној заједници да се то заустави и врати на позиције изворног Дејтона.

       "Према томе, Република Српска не тражи никакву сецесију, него доследну примјену и спровођење норми усвојених и потписаних у Дејтонском мировном споразуму", поручио је Чубриловић у саопштењу.   

       Чубриловић је напоменуо да већина бошњачких политичких актера у БиХ, потпомогнута неким представницима међународне заједнице, није спремна да се врати на изворна дејтонска решења и поштује положај, овлаштења и одговорности ентитета у БиХ.

       Због тога, тврди Чубриловић, легитимне власти у Републици Српској нису имале други избор, него да о свом статусу обавесте земље које су потписинице Дејтонског мировног споразума, у овом случају Србију, те да о томе разговарају са легалним и легитимним представницима те земље.

       "Примарно што се у Информацији с правом указује на двоструке стандарде дела међународне заједнице, који се огледају и најбоље виде у решавању статуса Косова и Метохије, као дела Србије и статуса Републике Српске, као уставно равноправног државотворног ентитета унутар дејтонске структуре БиХ", истакао је Чубриловић.

       Он сматра да би сваки политичар и функционер из Републике Српске требао дати подршку настојању власти из Српске да разговара о статусу Републике, ма где се ти разговори одвијали, посебно због тога што Република Српска за себе не тражи ништа што већ није садржано у Уставу БиХ и што је спремна и другим актерима у БиХ гарантовати.

       (Срна)

 

Категорије: 

Коментари