Чубриловић: Представници РС ће на нивоу БиХ гласати само да спрече угрожавање Српске

„ПОСЕБНО ЈЕ ВАЖНО УЛАГАЊЕ ВЕТА У ПРЕДСЕДНИШТВУ БиХ РАДИ ЗАШТИТЕ НАШИХ ВИТАЛНИХ ИНТЕРЕСА“

* „У закључцима НС РС нема ништа двосмислено. Јасно је наведено да српски представници у заједничким институцијама имају обавезу да спријече доношење одлука које су против интереса Републике Српске"

__________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је закључцима лидера политичких партија у Републици Српској јасно и недвосмислено дозвољено да српски представници гласају у заједничким институцијама БиХ, уколико би, у супротном, били угрожени интереси Републике Српске.

       Чубриловић је истакао да је закључцима, које је усвојила Народна скупштина, јасно речено да не постоје услови за доношење одлука српских представника у Председништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савету министара, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске.

       Поводом погрешних и злонамерних интерпретација закључака које су председници политичких партија са седиштем у Српској усагласили на састанку одржаном 26. јула, Чубриловић је нагласио да председници политичких партија нису донели закључак о неприсуствовању седницама, нити су рекли да српски представници не треба да иду на посао.

       „Они су јасно рекли да представници Републике Српске у Савету министара, Парламенту и Председништву БиХ, неће доносити одлуке или неће гласати за одлуке, осим када је то неопходно да би се спречило доношење одлука које су против интереса Републике Српске", истакао је Чубриловић.

       Према његовим речима, ово се пре свега односи на одлуку о улагању вета у Председништву БиХ када је повређен витални национални интерес српског народа.

       То је, нагласио је Чубриловић, инструмент који је потребно користити ради заштите интереса Републике Српске, те ови закључци то јасно и недвосмислено дозвољавају.

       „Исти случај је и када је на дневном реду Савета министара или парламента БиХ одлука која би, ако би била усвојена, због негласања српских представника или њиховог неприсуствовања, могла нанети штету Републици Српској", појаснио је Чубриловић.

       Напоменуо је да су закључци објављени транспарентно и доступни су на интернет страници Народне скупштине.

       „Свако може видети да у тим закључцима није ништа двосмислено, да је јасно наведено да српски представници у заједничким институцијама имају обавезу да спрече доношење одлука које су против интереса Републике Српске", рекао је Чурбиловић.

       Додао је да ће се у свим другим случајевима, када је реч о одлукама које се не тичу Републике Српске, они суздржати од изјашњавања.

 

Категорије: 

Коментари