Чубриловић: Ови који данас не желе да чују Србе – нису то хтели ни пре три деценије

У АНУРС ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 30 ГОДИНА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРПСКЕ

* Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Српски народ у БиХ - и данас као и пре 30 година - мора да брани своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету

* Председник Академије Рајко Кузмановић: Развојни пут Скупштине и Српске је био кроз трња до славе. Хвала посланицима свих сазива. Скупштина је лошим решењима јасно говорила „не“

______________________________________________________

       НАРОДНА скупштина Републике Српске прешла је трновит и тежак пут од свог настанка до данас, када обележава 30 година постојања, а током цијелог тог периода радила је на заштити Српске, њених права и Дејтонског споразума.

       Поручено је ово из Академије наука и умјетности Републике Српске у којој је отворена изложба архивских докумената о историји Народне скупштине.

       Садашњи председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је, подсећајући на оснивачку Скупштину српског народа у БиХ почетком деведесетих година прошлог века, истакао је:

       - Српски народ у БиХ - и данас као и пре 30 година - мора да брани своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету... Оснивање Скупштине српског народа у БиХ, правне претече Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, било је политички изнуђено с циљем одбране од прегласавања од посланика из друга два народа у БиХ и заштите конститутивности и равноправности српског народа у БиХ.

       „И онда и данас готово је иста структура оних који неће до краја да нас чују а камо ли да разумеју. Зато и данас, као онда, морамо бранити своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету".

       Чубриловић је нагласио да и изложба поводом 30 година развоја Народне скупштине Републике Српске сведочи да српском народу и његовим изабраним представницима никада није било лагодно:

       „То јесте и мора бити важан елемент наше специфичне културе сећања која увек мора бити окренута и уназад и унапред, и у којој не смемо изневерити претке ни разочарати потомке", нагласио је Чубриловић.

         Председник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић је поручио да су фотографијама, картама и текстовима приказани путеви развоја Српске.

       - Развојни пут Скупштине и Српске је био кроз трња до славе. Хвала посланицима свих сазива - истакао је Кузмановић и додао да је у протеклом периоду било доста притисака са свих страна, али и да је Скупштина лошим рjешењима јасно говорила „не“.

       Директор Архива Српске Бојан Стојнић је истакао да су иза Скупштине тешка времена, наглашавајући да је НСРС настала послије дубоких криза.

       - Послијератни рад Скупштине је у знаку борбе за Српску, њена права и Дејтонски споразум - рекао је Стојнић.

 

Категорије: 

Коментари