Чубриловић: Инсистирамо на изворном Дејтону да Српска не би постала празна политичка љуштура

ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ НАСТУПИО НА ТЕМАТСКОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

* Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: „Сталним интервенцијама Републици Српској су бесправно одузете бројне надлежности и пренесене на ниво институција БиХ. Ако би се таква пракса наставила, Републици Српској пријети опасност да остане празна љуштура, да постане политичка територија без овлашћења, а самим тим и немоћна да заштити свој народ који ју је због тога и формирао и за њу дао велику жртву"

* „Они који желе да развласте Републику Српску – нагласио је - раде то с циљем унитаризације БиХ и њеног претварања у грађанску државу, у којој би се одлучивало по начелу један човек - један глас. То не би било спорно да у БиХ не постоје три конститутивна народа са сложеном и трагичном историјом међусобних односа. А та историја опомиње на опрез и подсећа на крајње негативна искуства кад год су била нарушена права колективитета

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да борба Републике Српске за очување изворног Дејтона није никакав политички хир или инат према другима, него насушна потреба да се сачувају надлежности ентитета и права Срба као конститутивног народа у БиХ.

       "Сталним интервенцијама Републици Српској су одузете бројне надлежности и пренесене на ниво институција БиХ. Наравно, то је чињено противуставно и политички вишеструко штетно. Ако би се таква пракса наставила, Републици Српској прети опасност да остане празна љуштура, да постане политичка територија без овлашћења, а самим тим и немоћна да заштити свој народ који ју је због тога и формирао и за њу дао велику жртву", истакао је Чубриловић.

       Обраћајући се на тематској седници Скупштине АП Војводина, предсједник парламента Српске је указао да они који желе да развласте Републику Српску раде то с циљем унитаризације БиХ и њеног претварања у грађанску државу, у којој би се одлучивало по начелу "један човек - један глас".

       "То не би било спорно да у БиХ не постоје три конститутивна народа са сложеном и трагичном историјом међусобних односа. А та историја опомиње на опрез и подсећа на крајње негативна искуства кад год су била нарушена права колективитета, у овом случају конститутивних народа", појаснио је Чубриловић.

       Он је нагласио да се због тога Република Српска оштро противи умањењу надлежности које су одређене Уставом БиХ и Дејтонском мировном споразуму, а нарочито се противи наметању закона, јер је то насиље над демократијом.

       Говорећи о штетности наметања закона и других аката од високог представника, председник Народне скупштине Републике Српске илустровао је то примером од пре непуна два месеца када је тадашњи високи представник у БиХ, Аустријанац, Валентин Инцко, седам дана пре истека 12-годишњег мандата, наметнуо измене и допуне Кривичног закона БиХ.   

       „То је за нас из Републике Српске неприхватљиво и због тога је Народна скупштина донела акте којима не признаје наметнути закон. С друге стране, тзв. међународна заједница уместо да тражи излаз из политичке ситуације у коју нас је довело наметање Кривичног закона, уводи новог високог представника, Немца, Кристијана Шмита, и то без сагласности Савета безбедности УН, што је за нас, такође, неприхватљиво", појаснио је Чубриловић у обраћању у парламенту Војводине.

       Он је указао да је циљ Републике Српске да сачува права и надлежности које јој припадају и које су изборене тешком муком и уз велике жртве.

       Чубриловић је истакао да најзначајнију улогу у одбрани уставно-правне позиције Републике Српске, верификоване Дејтонским мировним споразумом као међународним уговором, поред представника Републике Српске у заједничким органима и институцијама БиХ, има управо Народна скупштина.

       Према његовим речима, Народна скупштина Српске је демократски изабран представнички орган путем којег се штити витални национални интереси српског народа и Републике Српске.

       "С тим циљем и потребом, само у овој години, Народна скупштина Републике Српске одржала је неколико посебних седница на којима су расправљана питања заштите виталног интереса Срба као конститутивног народа и Републике Српске као дејтонске категорије", навео је Чубриловић.

       Он је додао да данас у Скупштини АП Војводина говори у име Народне скупштине Републике Српске која ће 24. октобра обележити 30 година од свог формирања и деловања. 

       "Формирање Скупштине српског народа у БиХ била је потреба и одговорност да се заштити право на равноправност и конститутивност српског народа, између осталог и право на властиту државу, у том тренутку на СФР Југославију која је, на нашим просторима, једина била суверена и међународно призната држава", рекао је Чубриловић.

       Он је нагласио да су Срби инсистирали на томе да имају право на останак у заједничкој држави, док су друга два народа у БиХ, Хрвати и тадашњи муслимани, који су данас Бошњаци, демонстрирали своје право да изађу из те државе.

       "Република Српска, по дејтонском Уставу, има сасвим довољно овлашћења и многи теоретичари њен уставно-правни капацитет именују као 'држава у држави'. Међутим, тај ниво надлежности Републике Српске, у протеклих четврт века, стално је умањиван. Радили су то углавном представници међународних институција и организација смештених у БиХ, а посебно Канцеларија високог представника, уз лобирање политичког Сарајева", истакао је Чубриловић.   

       (Срна)

 

Категорије: 

Коментари