Чубриловић: Буде ли настављено негирање Српске - БиХ неће бити

„АКО БУДЕ ПРИХВАЋЕН ПОЗИВ ЗА ПРЕГОВОРЕ – И БиХ И РС ИМАЈУ БУДУЋНОСТ“   

Недељко Чубриловић

* „Шта је друго решење осим преговора? Да доведемо високог представника и да он намеће оно што нека страна жели? Сигурно нећемо доћи до решења на тај начин”

* „Скупштинска одлука о формирању тима за преговоре о будућности БиХ не представља одлуку о мирном раздруживању, већ о бољем функционисању БиХ. Њоме није прејудицирано ниједно решење

_________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да БиХ неће бити уколико буде настављено негирање Републике Српске.

       Он је нагласио да Република Српска и БиХ имају будућност уколико се прихвати позив за преговоре у БиХ.

       “Шта је друго решење осим преговора? Да доведемо високог представника и да он намеће оно што нека страна жели? Сигурно нећемо доћи до решења на тај начин”, рекао је Чубриловић за Радио-телевизију Републике Српске.

       Наводећи да Бошњаци не желе преговоре, што дугорочно није добро, Чубриловић је рекао да ће се једног дана морати сести за преговарачки сто.

       “И после најтежих ситуација, као што је рат, мора доћи до преговора. Ово је време сасвим другачије, када једни другима треба да погледамо у очи, те да се каже шта може, а шта не”, нагласио је Чубриловић.

       Чубриловић је рекао да увек заговара да се разговара о ономе о чему се може постићи сагласност.

       Председник републичког парламента је истакао да политичко Сарајево оспорава много тога што ради Република Српска, па тако и одлуке које донесе Народна скупштина Српске на седницама које закаже српски члан Председништва БиХ ради заштите виталног националног интереса.

       Он је подсетио да скупштинска одлука о формирању тима за преговоре о будућности БиХ не представља одлуку о мирном раздруживању, већ о бољем функционисању БиХ и да тиме није прејудицирано ниједно решење.

       “Сада је мање договора у БиХ него што је то било раније, јер се догодило политичко Сарајево и немам другог објашњења. Како може сарадња имати позитиван тренд ако вас сваког дана називају геноцидашима, стално се говори да Република Српска треба да нестане, да јој се одузимају дејтонска права, да се преко Уставног суда БиХ доносе одлуке које нису разумљиве у правној јавности”, рекао је Чубриловић.

       Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је истакао да је то једини парламент у БиХ који је на време конституисан и који има дефинисану скупштинску већину.

       “Једини смо парламент који зна које теме долазе, које ће бити обрађене, а нема необрађених тема. Нема тема које су предложене да парламент није у стању да о њима расправља и заузима свој суд”, рекао је Чубриловић.

       Он је рекао да Народна скупштина и даље остаје најбољи парламент и по мерењима оних који прате његов рад, додајући да то увек може бити боље и ефикасније пошто се сада превише времена троши на реплике, повреде Пословника и неке непродуктивне ствари.

       “У условима у којима радимо, у амбијенту који је присутан у БиХ, мислим да је ово једини парламент који одрађује све своје послове и обавезе”, навео је Чубриловић.

       Уз констатацију да је у сваком парламенту тешко измирити скупштинску већину и опозицију, Чубриловић је нагласио да би било много боље када би се тражила компромисна решења и у својим политичким противницима гледали своје пријатеље, а не да се запаљивом реториком придобија већи број гласача.

       Говорећи о последњој акцији Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Чубриловић је рекао де је МУП заузео став да нема недодирљивих, без обзира на којој позицији се налазе и у самом Министарству, те нагласио да не верује да акција има везе са изборима и политиком.


      

 

Категорије: 

Коментари