Брнабић: Успели смо, поносна сам и на спремност Србије за све што долази после епидемије

ПОСЕБНО АПОСТРОФИРАЛА ПОМОЋ КИНЕ, ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СТАВИЛА ИСПРЕД ПОМОЋИ РУСИЈЕ

* Нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова: „Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити

* Подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налази и како се спремила за све оно што долази након пандемије

_____________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић обратила се данас посланицима Скупштине Србије, на првој седници у ванредном стању. Она је истакла да Србија има најмању стопу смртности од корона вируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у нашим делом Европе.

         Брнабићева је навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а изразила је очекивање да ће данас већ бити на другом месту.

         "Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. Мада још увек не можемо да прогласимо победу, имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом. Чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали”, рекла је Брнабићева.

         Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао и поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова…

         "Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити", рекла је Брнабићева.

         Премијерка Србије је истакла и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

         "Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ пре свега партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, као и партнерима из ЕУ, који су се и сами суочавали са пандемијом и огромним људским жртавама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске…", рекла је Брнабићева.

         Она је подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налази и како се спремила за све оно што долази након пандемије.

         "Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе владе", рекла је она.

         Брнабићева је подсетила да је први идентификовани случај у Србији био 6. марта ове године и тај случај је, каже, импортован из Италије, наводећи да је пре тога тестирано 58 људи који су имали симптоме налик ковиду 19. Тестирање је почело 13. фебруара када се, каже, појавио први сумњиви случај и сви су били негативни.

         Навела је и да је први смртни случај био 20. марта.

 

Категорије: 

Коментари