Бањалука ће законом забранити примену „Инцковог закона“ на територији Српске

ЗАКОН ОД САМО ТРИ ЧЛАНА ИНИЦИРАО МАРИНКО ДРАГИШИЋ ИЗ СТРАНКЕ УЈЕДИЊЕНА СРПСКА

* У образложењу наглашено да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума Високи представник нема надлежност да доноси законе из надлежности државе и ентитета, а да му то право не даје ни тачка ХI/2 Закључака Савета за имплементацију мира одржане у Бону (Бонска овлашћења)

__________________________________________________

       ПОСЛЕДЊА одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка којом је наметнуо Закон о допуни Кривичног закона БиХ не примењује се на територији Републике Српске, а надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке.

       Наведено је то у Предлогу закона о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ који је у хитну процедуру Народној скупштини упутио заменик шефа Клуба посланика Уједињене Српске Маринко Драгишић, сазнаје „Глас Српске“.

       Предложени закон има три члана и ступа на снагу дан након објаве у „Службеном гласнику Републике Српске.“

       Као образложење за доношење оваквог закона наведено је то да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, Високи представник нема надлежност да доноси законе из надлежности државе и ентитета, а указано је и на чињеницу да тачком ХI/2 Закључака Савјета за имплементацију миру одржане у Бону (Бонска овлашћења), а на која се у својој Одлуци позвао Валентин Инцко, није ништа садржано што би упутило на давање правног основа за доношење закона из надлежности државе и ентитета.

       - Имајући у виду да је Одлука високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ противна међународном праву, уставном поретку БиХ и РС, принципу уставности и законитости и остваривању и заштити људских права и слобода, довољни су разлози да се донесе Закон о непримењивању Одлуке високог представника – наведено је у овом предлогу.

       Одлазећи високи представник у БиХ наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".    

       - Седница Народне скупштине Републике Српске поводом одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" биће одржана у петак, 30. јула - најавио је јуче српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/glas-saznaje-predlozeno-da-se-inckova-odluka-ne-primjenjuje-na-teritoriji-srpske/370537

 

 

Категорије: 

Коментари