Годишње умре 2400 од рака дебелог црева

АЛАРМАНТАН БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА У СРБИЈИ 

  • ЕУ донирала 6,6 милиона евра, а та средства биће употребљена за куповину 20 мамографа, 48 микроскопа и 15 уређаја за колоноскопију

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Број оболелих од карцинома у Србији је алармантан, годишње 2.400 особа умре од рака дебелог црева, а 1.700-1.800 је новорегистрованих жена оболелих од канцера дојке, упозорио је министар здравља у Влади Србије Зоран Станковић.

        То је 15 одсто више мушкараца и 19 одсто више жена у односу на друге развијене земље и зато Министарство здравља предузима активности да се та цифра сведе на "разумну меру",рекао је Станковић на отварању конференције "Подршка увођењу програма за рано откривање рака у Србији".

         Он је истакао да верује у здравство Србије и да ће применом пројекта који омогућава рану дијагнозу рака дојке, грлића материце и дебелог црева, бити смањена смртност од малигних болести и побољшано здравље становника Србије.

         Министарство здравља пројекат спроводи у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, која ће за те сврхе издвојити 6,6 милиона евра.

         Шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер рекао је да ће та средства бити употребљена за куповину 20 мамографа, 48 микроскопа И 15 уређаја за колоноскопију.

         "Али, опрема не може све да реши, потребно је подићи свест становништва за раном детекцијом болести", нагласио је он.

         Дежер је указао и на велику улогу медија у подизању свести грађана да је потребно провести рану детекцију рака, јер је Србија, нажалост, у врху листе по броју оболелих од рака дебелог црева, дојке и грлића материце.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари